niedziela, 9 grudnia 2012

Gorąca czekolada w wersji świątecznej

Gorąca czekolada w wersji świątecznej


Domowa mieszanka do przygotowania czekolady to kolejny pomysł na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Przepis jest bardzo prosty, w kilka chwil możecie wyczarować mieszankę, dzięki której rozgrzejecie się w mroźny dzień. Smakuje pysznie zarówno sama, jak i z dodatkami. Ja podałam ją z bitą śmietaną i lekko stężałym sosem karmelowym. 



ŚWIĄTECZNA CZEKOLADA DO PICIA

Składniki:
[przepis własny]
  • pół szklanki kakao do wypieków (np. z wiatrakiem)
  • pół szklanki cukru pudru waniliowego
  • 60 g gorzkiej czekolady*
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Połamaną czekoladę miksujemy na proszek przy pomocy blendera (początkowo próbowałam to zrobić młynkiem do kawy, jednak nie podołał). Kakao mieszamy z przyprawami, cukrem oraz czekoladą. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Jeśli świąteczna czekolada ma być prezentem, nie mieszajcie poszczególnych warstw. Na dno słoiczka wsypcie kakao wymieszane z przyprawami, następnie cukier puder i warstwę zmielonej czekolady. Na wierzchu możecie ułożyć laskę cynamonu, ususzony plaster pomarańczy. 
Aby przygotować gorącą czekoladę, należy 3 czubate łyżeczki mieszanki zalać 250 ml wrzącego mleka i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. 

* zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć czekolady mlecznej
**jeśli chcecie otrzymać czekoladę pomarańczową, wówczas zamiast normalnego cukru użyjcie drobno zmielonego cukru pomarańczowego 

Czas przygotowania: 10 minut





32 komentarze :

  1. mniam! aż chciałoby się wypić:)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Umarłam z rozkoszy od samego patrzenia! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie idę taką sobie robić w tej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie:) chyba dzisiaj taką zaserwuję w domu!

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba sobie będę musiała taką mieszankę przygotować

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super! :D i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda tak kusząco!
    rozgrzewa, syci, poprawia humor i cudownie wprowadza w świąteczną aurę.

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz sobie zrobię :) a z Twojego przepisu na przygotowanie proszku na pewno skorzystam :) zdecydowanie szybsza forma niż za każdym razem przygotowywanie i rozpuszczanie czekolady itp. :)
    piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj! Jak pysznie....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A po Mikołajkach chciałam już nie patrzeć w stronę słodkiego :( Z taką czekoladą to niemożliwe, jest ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda obłędnie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm a u Ciebie czym przyozdobiona? wygląda to na jakiś krem/ nuggat? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. zaszalałaś a ja temu szaleństwu ulegnę z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Malwi wspaniały pomysł:). bardzo lubię czekoladę do picia, musze koniecznie wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy przyprawy kupuje już zmielone czy sama muszę się z tym uporać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć zmielonych. Ja wszystkie przyprawy poza goździkami miałam w formie zmielonej. Jedynie goździki utarłam w moździerzu.

      Usuń
  17. Nie masz ochoty wpaść do mnie na Święta? Szklanki mam, tylko składników potrzebujesz ;) W zamian służę dozgonnym uwielbieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. oblednie wyglada! poprosze taka jutro o poranku, zeby mnie zmotywowala do popoludniowej zmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie! Sama rzadko się za nią zabieram, ale w kulturze i historii narobiła szumu. Przeczytajcie:
    http://szkicehiszpanskimpiorkiem.blogspot.com/2012/04/czekolada-hiszpanie-jednocza-swiat.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis wygląda wyśmienicie, pozwoliłam sobie dodać go na stronę na fb "Gorąca czekolda, koc i dobra książka" :)

    http://www.facebook.com/pages/Gor%C4%85ca-czekolada-koc-i-dobra-ksi%C4%85%C5%BCka/348710888558500

    Ale mi się teraz chce takiej czekolady!!!! :)

    pozdrawiam,

    /D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotować sobie taką czekoladkę w domu. Już niedługo pojawi się nowy przepis na domową mieszankę do przygotowania czekolady na gorąco:)

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
    2. muszę pamiętać, żeby tu koniecznie zajrzeć :D

      podobają mi się też sałatki :) jutro na obiad jakąś sobie zrobię :D wlaśnie idę wybierać- JAKĄ?? :)

      /D.

      Usuń
  21. Witam.Czy zamiast waniliowego cukru pudru moge uzyc zwyklego cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
  22. A ile porcji czekolady wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.