środa, 19 grudnia 2012

Cukier pomarańczowy

Cukier pomarańczowy


Cukier pomarańczowy jest świetnym dodatkiem do świątecznych wypieków. Warto go zrobić w tym okresie, tym bardziej, że cena pomarańczy jest bardzo przystępna. Możecie go wykorzystywać do pieczenia ciast lub ciasteczek. Jeśli zmielicie go na cukier puder, będzie świetnym dodatkiem do świątecznej czekolady do picia. 


CUKIER POMARAŃCZOWY

Składniki:
  • 200 g cukru
  • 2 duże pomarańcze
Przy pomocy zestera ocieramy skórkę z pomarańczy. Cukier i skórkę umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy. Blachę lub duży talerz wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cukier w równej warstwie i zostawiamy na około 12 godzin do przeschnięcia. Po tym czasie (kiedy cukier będzie już całkowicie suchy), przesypujemy go do pojemniczka i zakręcamy (grudki cukru kruszymy między palcami). Analogicznie można przygotować cukier limonkowy lub cytrynowy. 

Czas przygotowania: 5 minut

10 komentarzy :

  1. Nieprzerwanie Twój blog jest dla mnie kopalnią pomysłów i inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis zapraszam do dodania go do akcji na durszlaku: sezon na cytrusy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos pysznego, wyglada i zapewnie smakuje tez apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny i prosty pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki prosty przepis, a taki wspaniały dodatek powstaje! :) idealny na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też mi bardzo przypadł do gustu

    OdpowiedzUsuń
  7. proste, smaczne i aromatem świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ patent, że też na to nie wpadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.