Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 23 grudnia 2012

Cranberry Noels


To już ostatnie świąteczne ciastka, które Wam prezentuję. Mocno maślane, rozpływające się w ustach, pełne żurawiny i orzechów. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie je upiec. Ich wielkim minusem jest ich formowanie. Klasycznie ciasto formuje się w rulon, a po schłodzeniu tnie ostrym nożem na kawałki. Mi często wychodzą one niekształtne i lekko spłaszczone, dlatego ten sposób nie jest dla mnie najlepszym. O wiele łatwiej ciasto rozwałkować a następnie wycinać z niego dowolne kształty przy pomocy foremek. 

Korzystając z okazji chciałabym wszystkim złożyć życzenia Zdrowych, Pogodnych i przede wszystkim Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Uważajcie na swoje brzuszki :)



CRANBERRY NOELS

Składniki (na około 50 sztuk):
[przepis podpatrzony u Agi]
  • 225 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 310 g mąki
  • szczypta soli
  • 80 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
  • 50 g orzechów (użyłam nerkowców), drobno posiekanych
  • 6 suszonych moreli, drobno posiekanych
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy ekstrakt i mleko. W kilku partiach wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Następnie dodajemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy łyżką bądź dłonią. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wałkujemy je na grubość 4-5 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy przez 14-16 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (ja ciastka piekłam przez około 13 minut w temp. 160 stopni bez termoobiegu). Ciastka studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut






26 komentarzy:

  1. Mmmm, wyglądają cudnie! Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasteczka:) szkoda, że ja nie mam do nich takiego serca i ręki, bo robiłabym na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne są. Uwielbiam te ciasteczka. U mnie też są na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pozeram wzrokiem :)

    wesolych swiat ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo żurawina, czyli ciasteczka dla mnie i do tego są śliczne to już w ogóle :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne ciasteczka!
    Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  7. te ciacha są super , idealne na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wesołych i spokojnych Świąt !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwinko,

    szklankę zdrowia, garść życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery - tego życzę Ci na Święta i na cały następny rok!

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwinko,
    z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę
    spokojnych, radosnych i ciepłych chwil, spędzonych wraz z bliskimi:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowych spokojnych świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo radosnych chwil w Święta!

    OdpowiedzUsuń
  13. Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  14. Dokładnie tak, te ciastka są wspaniałe. U mnie kolejne dwie blachy stygną :)
    Malwino, wszystkiego najlepszego w te Święta!

    OdpowiedzUsuń
  15. świątecznych ciastek nigdy za wiele :D
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. z żurawinką muszą smakować obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam żurawinę, takie ciasteczka. Myślę, że skusiły by mnie nie tylko w Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam te ciastka :) są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt! Prześliczne ciasteczka, może odważę się je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba upiekę takie ciasteczka w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czesc robilam te ciastka ze trzy razy w formie rulonu,ale jesli mozna wycinac to zrobie na twoj sposob tylko prosze powiedz czy latwo sie walkuje ;czy nie strace za duzo nerwow bo beda sie rwaly lub rozwalaly;dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze schłodzisz ciasto i będziesz je wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru, to będzie ok. Możesz dodatkowo schłodzić foremki. Ważne by zbytnio nie ocieplić ciasta. Podnoś wycięte kawałki ciasta na nożu i przenoś na blachę. Mnie wygodniej jest je wycinać.

      Usuń
    2. Dziekuje w twoim wykonaniu sa ladniejsze niz krazki,skusze sie na wycinanie

      Usuń
    3. Dlatego właśnie ja zdecydowałam się na wykrawanie. Jeśli mają to być krążki (i mają wyjść zgrabnie) to niezbędny jest dobry, świeżo naostrzony nóż (najlepiej również schłodzony.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP