poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym


Dziś kolejny pomysł na ciastka świąteczne, które możecie przygotować dla swoich bliskich lub zawiesić na choince. Ucieszą szczególnie wielbicieli masła orzechowego oraz najmłodszych członków rodziny. Bałwanki są niezwykle proste w przygotowaniu i są świetną  ozdobą świąteczną. Serdecznie  Wam polecam :)



CIASTKA BAŁWANKI  Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]
  • 100 g masła orzechowego (użyłam masła z kawałkami orzechów)
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe lentilky lub m&m'sy
Masła ucieramy na gładką masę przy pomocy miksera. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajo, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. 
Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4-5 mm. Przy pomocy foremki wycinamy bałwanki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (bałwanki urosną i lekko rozleją się na boki). W ciasteczka wciskamy kolorowe draże. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10-12 minut. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Po upieczeniu ciasteczka mają zwarte brzegi i lekko miękki środek. W trakcie stygnięcia twardnieją. Bałwankom malujemy buzie przy pomocy lukru lub roztopionej czekolady.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

*przed upieczeniem można zrobić w ciastkach dziurki przy pomocy słomki. Później wystarczy upieczone ciasteczka przewiązać wstążką i powiesić na choince



31 komentarzy :

  1. Czy maslo orzechowe jest mocno wyczuwalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi określić skalę ich "orzechowości". Są osoby, które nie lubią masła orzechowego, a w ciastkach bardzo im smakuje i na odwrót.

      Usuń
  2. Kradnę, bo sobie taką swojską przaśną choinkę wymyśliłam i będą się pięknie prezentowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masła orzechowego jeszcze odrobinka po dzisiejszych wypiekach została, wiec chyba będę musiała zrobić ciasteczka. Bałwanki urocze! Szkoda, że nie mam bałwankowej foremki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne ;)) a ja akurat szukam jakiegoś pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajniutkie bardzo i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Malwinko, cudne te bałwanki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nie wiem, co piękniejsze - bałwanki czy koszyczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne bałwanki masz w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przeurocze bałwanki, już sobie wyobrażam ich smak, muszą mieć pyszny posmak masła orzechowego, które uwielbiam. Pozdrawiam ciepło i kolorowo
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne te bałwanki, pomysł na Lentilky zamiast guziczków bomba.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne te bałwanki!!! pomysłowa z Ciebie bestyja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oo jakie one urocze ;)
    aż żal zjadać

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku,jakie uśmiechnięte bałwanki!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dopadły Cię macki liebstera na GzW, zapraszam do najnowszego wpisu

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasteczka to moje (chyba) naj slodycze ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. porywam po bałwanku dla moich chłopaków:) będą zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne:) .... i takie radośnie dziecięce:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. przepiękne i przepyszne te bałwanki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przeeesliczne, aż żal jeść takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. przeurocze te bałwanki!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasteczka są po prostu boskie, z masełkiem muszą być pyszne, został mi jeszcze słoiczek lidlowskiego masełka crunchy, więc na pewno wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie sposob sie na ich widok nie usmiechnac :)

    OdpowiedzUsuń
  23. oryginalne ! muszę spróbować :) tylko trzeba namówić drugą połowę co by mi orzechowe zakupy zrobił.
    Zgadzam się z Maggie- ja też dziś pierwszy raz się uśmiechnęłam :)
    dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne! Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.