środa, 5 grudnia 2012

Burger z czerwonej fasoli z salsą z kukurydzy i dietetycznym majonezem

Burger z czerwonej fasoli z salsą z kukurydzy i dietetycznym majonezem


Dziś propozycja dla wegetarian, mianowicie burger z czerwonej fasoli. Przygotowuje się go bardzo prosto i do tego w ekspresowym tempie. Jako dodatek do burgera przygotowałam salsę z kukurydzy oraz domowy majonez na bazie awokado. Kto powiedział, że fast food musi być tłusty i niezdrowy?



BURGER Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki (na 1 porcje):
  • 140 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka kropel tabasco
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 bułka
  • liście ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • do podania: salsa z kukurydzy oraz majonez z awokado
Fasolę dokładnie płuczemy. Rozgniatamy ją przy pomocy widelca. Dodajemy posiekany czosnek, , żółtko, przyprawy oraz bułkę tartą. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki. Z masy formujemy dużego burgera lub dwa mniejsze. Smażymy go na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. 


SALSA Z KUKURYDZY

Składniki:
  • 50 g kukurydzy (ugotowanej lub z puszki)
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 mały pomidor, pozbawiony pestek, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Kukurydzą mieszamy z cebulą i pomidorem, kropimy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku.

Czas przygotowania: 15 minut






14 komentarzy :

  1. Pychotka! I jaka piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie, ze nie musi! Taki fast food to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że ten burger do mnie przemawia i wsunęłabym go teraz z chęcią na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie o takich burgerach dzisiaj myślałam! Spadłaś mi z nieba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nadaje się chyba to tego masterszefa, co?? szkoda że się już skończył :) Pomysł na burgera pierwsszzaaaa klasa

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Nawet o tej porze mi ślinka cieknie. Świetny burger!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie kupujesz wędzoną paprykę w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach stacjonarnych nigdy nie znalazłam wędzonej, zamawiam ją od skworca (sklep internetowy lub allegro) . Do wyboru masz słodką lub ostrą

      Usuń
  8. burger z fasolki!!! TO COŚ DLA MNIE! :) wegetarianką jestem :) jutro u mnie na obiad! plus sałateczka :)

    /D. (z fejsbukowego "Gorąca czekolada, koc i dobra książka")

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi gościć wegetariankę na moim blogu:) Daj znać, jak wyszły burgery, no i na jaką w końcu sałatkę się zdecydowałaś:)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.