piątek, 16 listopada 2012

Zupa z pieczonej dyni i marchewki

Zupa z pieczonej dyni i marchewki


Jesień to doskonała pora, by częściej przygotowywać sycące i rozgrzewające zupy. Tym razem postanowiłam przygotować zupę z pieczonej dyni i marchewki. Smak pieczonych warzyw idealnie podkreślił kumin i wędzona papryka. Ja moją zupę posypałam posiekanym szczypiorkiem. Możecie ją także podać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami, np. uprażonymi pestkami dyni. 




ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHEWKI  

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1,2 kg miąższu dyni
  • 400 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • szczypta mielonego kardamonu
Dynię obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki (o grubości około 4-5 mm). Warzywa układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości (u mnie zajęło to 15 minut). Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek i imbir drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, czosnek i imbir przez 3-4 minuty. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy przez około 3-4 minuty. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. 




Polecam Wam także inne rozgrzewające zupy na bazie dyni lub marchewki
(zupa z dyni (zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym (zupa marchewkowa

15 komentarzy :

  1. Krem z dyni a do tego marchewka... ojjjj tak zawsze :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia i marchewka to idealna para zupowa na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic mi tak ostatnio nie smakuje jak domowe rozgrzewające zupy

    OdpowiedzUsuń
  4. W domowej spiżarni czeka sobie jeszcze jedna piękna dynia, to może znajdzie się w takiej smacznej zupce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już mam pomysł na jutrzejszy obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. i marchewka i dynia i pieczenie , ta zupa musi byc boska

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna zupa. Z pieczonej dyni robiłam i bardzo mi smakowała. :)
    Dodatek imbiru mnie intruguje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz fajna jest pora na takie zupy:-)Zaskakuje kolor, bo i marchewka i dynia - a kolor taki żółciutki:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie rozgrzewające zupy są na teraz doskonałe ...od razu robi się milej kiedy w brzuchu czuje się ich cudowne ciepło:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapitalna zupa. Faktycznie musi swietnie rozgrzewac. I miseczki przeurocze...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.