poniedziałek, 12 listopada 2012

Tagine z kurczakiem i orzeszkami piniowymi

Tagine z kurczakiem i orzeszkami piniowymi


Dzisiejsza potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą kminu, cynamonu i imbiru. Jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami, z pewnością pokochacie to danie. Całości dopełniają orzeszki piniowe uprażone na patelni. To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ja podałam je z kaszą bulgur, jeśli jej nie posiadacie, zastąpcie ją kaszą kuskus. 

Orzeszki piniowe, podobnie jak i resztę przypraw i bakalii użytych w przepisie, możecie nabyć w sklepie internetowym SKWORCU



TAGINE Z KURCZAKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
  • 650 g filetów z udek kurczaka (bez skóry)
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanych
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki suszonych moreli (opcjonalnie)
  • pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 4 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • do podania: kasza bulgur lub kuskus
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę, chili, czosnek i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy filety i obsmażamy krótko z obu stron (tak, by włókna mięsa się zamknęły). Wlewamy ciepły bulion, pomidory wraz z zalewą. Dodajemy daktyle, cynamon, morele, kmin, kardamon i kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki i orzeszki piniowe. Podajemy razem z kaszą bulgur lub kuskus. 



Polecam Wam także inne przepisy na tagine, które możecie znaleźć na blogu
(kuchnia arabska tagine (kuchnia arabska- tagine (kuchnia arabska- tagine

10 komentarzy :

  1. smak musi być nieziemski. uwielbiam takie połączenia :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje obiadowe propozycje. Są niezwykłe, interesujące i na pewno pyyyyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię przyprawy od Skworcu, też ich używam ;)
    a to tagine musiało pachnieć w całym domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne aromatyczne danie. Mimo że jestem tuż po posiłku to ze znaczną dozą łakomstwa spoglądam na Twoje zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne! Wspaniałe i bardzo aromatyczne! Doskonale to przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże, czemu Twoje jedzonka są zawsze takie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro mam zamiar je przyrządzić, bo wygląda strasznie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis! Zrobiłam wczoraj i oboje z Mężem byliśmy nim zachwyceni! Dziękuję :) Twój blog jest jednym z moich ulubionych o tematyce kulinarnej - często przyrządzam dania, które opisujesz. Zdjęcia też są na wysokim poziomie i zachęcają wręcz do kulinarnych eksperymentów. Tak trzymać :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.