czwartek, 15 listopada 2012

Świąteczne ciasteczka z imbirem i cynamonem

Świąteczne ciasteczka z imbirem i cynamonem



Od pewnego czasu staram się gromadzić przepisy, które w okresie bożonarodzeniowym będę mogła wykorzystać do przygotowania prezentów dla najbliższych. Te ciasteczka były pomysłem mojego Połówka, który niezwykle lubi kandyzowany imbir. Myślę, że moim bliscy będą zadowoleni z zestawu słodkości, który przygotuję dla nich na święta.



CIASTECZKA Z IMBIREM I CYNAMONEM 

Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego*
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g kandyzowanego imbiru, posiekanego
  • dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia ciasteczek
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy żółtko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy odrobinę zimnej wody (dodałam 1 łyżeczkę). Imbir drobno siekamy, wsypujemy do masy i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (masa jest krucha, ciastka formujemy uciskając masę w dłoni. Ciasto możemy także rozwałkować i wykrawać dowolne kształty foremkami), lekko spłaszczamy i obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Pieczemy przez około 12 minut. Upieczone ciasteczka będą mieć zwarte brzegi i miękki środek. Zostawiamy je przez 5 minut na blasze do pieczenia i przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce do tygodnia czasu.

*zamiast ekstraktu pomarańczowego możecie dodać do ciastek inny ulubiony, np. waniliowy 


Polecam Wam także inne przepisy na świąteczne ciasteczka
(ciastka bozonarodzeniowe (ciastka bozonarodzeniowe (ciastka bozonarodzeniowe

16 komentarzy :

  1. Cudownie swiateczne, sprawdza sie jako prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kandyzowany imbir! pewnie się skuszę na upieczenie takich ciasteczek :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm pychotka ,muszę zrobić koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pycha i mają takie piękne pęknięcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne i to bardzo :) nie jadłam jeszcze z kandyzowanym imbirem a imbir kocham... muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo świąteczne ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ciasteczka o korzennym smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczny i wspaniały prezent będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. az same pekaja, idealnie kruche ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj tak.. zapachniało świętami:) obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  11. robi sie coraz bardziej świątecznie , super ciacha ;d

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam jeszcze kandyzowanego imbiru ...ale podejrzewam, ze musi smakować wspaniale:). Piękne te ciasteczka, a Bliscy na pewno będa zachwyceni prezentami:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudnie popękane, takie domowe... A pachnieć musiały obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. choć nie ma jeszcze świąt ani zimy upiekła je dzisiaj, bardzo smakowały wszystkim domownikom! dzieki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.