niedziela, 11 listopada 2012

Granola jabłkowo-cynamonowa

Granola jabłkowo-cynamonowa



Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów zapraszam Was na przepyszną granolę jabłkową. Jej zapach przywodzi na myśl zbliżające się święta  Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście smakoszami połączenia jabłek i cynamonu, z pewnością przypadnie Wam ten przepis do gustu. Taka granola jest też świetnym pomysłem na prezent świąteczny, który możecie później podarować bliskiej Wam osobie. 




GRANOLA JABŁKOWO-CYNAMONOWA
Śniadanie Mistrzów #4

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka suszonych jabłek, posiekanych w mniejsze kawałki
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Do masy dodajemy miód, cukier, imbir, cynamon i gałkę. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 
Płatki mieszamy ze słonecznikiem, orzechami i pestkami dyni. Wlewamy masę jabłkową i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest zbyt mokra, dosypujemy płatków, jeśli zbyt sucha, dodajemy kawałek startego na tarce jabłka. Płatki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozkładamy w równej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia, co około 10-15 minut mieszamy granolę (aby szybciej i równomiernie wysychała). Pieczemy przez około 40 minut* lub do momentu, kiedy granola ładnie się zrumieni i będzie sucha. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie przekładamy do słoika i zamykamy. Większe kawałki granoli kruszymy. Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu do miesiąca czasu. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem.

*warto sprawdzić stopień zrumienienia wcześniej. Jeśli po 40-45 minutach granola nadal będzie mokra, należy piec ją dłużej.
** zamiast płatków owsianych możecie użyć płatków żytnich. Osoby szczególnie dbające o linię mogą pominąć dodatek cukru do granoli i ewentualnie zwiększyć odrobinę ilość miodu. 


Polecam Wam również granolę dyniową
(granola dyniowaE

16 komentarzy :

  1. Ale pyszne i do tego jogurt i mam boskie śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham granole! A Twoja wydaje się wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połaczenie cynamonu i jablka w granoli! O tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić i taką granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) w sam raz na śniadanko z mleczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam garnolę ,a domowa najlepsza <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o taką miseczkę granoli...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota:)
    nie ma lepszej granoli jak ta domowa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzowska granola - i mistrzowska miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z olejem? Nie trzeba dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję nigdy oleju do granoli, chociaż wiem, że niektóre przepisy go zawierają. Mimo tego granola wychodzi smaczna i chrupiąca.

      Usuń
  11. W mojej granoli zmniejszyłam ilość curku i dodałam startą skórkę i trochę soku z cytryny oraz więcej orzechów. Optymalne rozwiązanie dla ludzi takich jak ja, którym żadna sklepowa mieszanka nie odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To moja pierwsza granola i wow jest pyszna. Muszę teraz po kolei wypróbować przepisy na pozostałe 😊 Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.