Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 11 listopada 2012

Granola jabłkowo-cynamonowa



Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów zapraszam Was na przepyszną granolę jabłkową. Jej zapach przywodzi na myśl zbliżające się święta  Bożego Narodzenia. Jeśli jesteście smakoszami połączenia jabłek i cynamonu, z pewnością przypadnie Wam ten przepis do gustu. Taka granola jest też świetnym pomysłem na prezent świąteczny, który możecie później podarować bliskiej Wam osobie. 




GRANOLA JABŁKOWO-CYNAMONOWA
Śniadanie Mistrzów #4

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka suszonych jabłek, posiekanych w mniejsze kawałki
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Do masy dodajemy miód, cukier, imbir, cynamon i gałkę. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 
Płatki mieszamy ze słonecznikiem, orzechami i pestkami dyni. Wlewamy masę jabłkową i dokładnie mieszamy. Jeśli całość jest zbyt mokra, dosypujemy płatków, jeśli zbyt sucha, dodajemy kawałek startego na tarce jabłka. Płatki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozkładamy w równej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia, co około 10-15 minut mieszamy granolę (aby szybciej i równomiernie wysychała). Pieczemy przez około 40 minut* lub do momentu, kiedy granola ładnie się zrumieni i będzie sucha. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie przekładamy do słoika i zamykamy. Większe kawałki granoli kruszymy. Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu do miesiąca czasu. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem.

*warto sprawdzić stopień zrumienienia wcześniej. Jeśli po 40-45 minutach granola nadal będzie mokra, należy piec ją dłużej.
** zamiast płatków owsianych możecie użyć płatków żytnich. Osoby szczególnie dbające o linię mogą pominąć dodatek cukru do granoli i ewentualnie zwiększyć odrobinę ilość miodu. 


Polecam Wam również granolę dyniową
(granola dyniowaE

18 komentarzy:

  1. Ale pyszne i do tego jogurt i mam boskie śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham granole! A Twoja wydaje się wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połaczenie cynamonu i jablka w granoli! O tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić i taką granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) w sam raz na śniadanko z mleczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam garnolę ,a domowa najlepsza <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o taką miseczkę granoli...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychota:)
    nie ma lepszej granoli jak ta domowa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzowska granola - i mistrzowska miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z olejem? Nie trzeba dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję nigdy oleju do granoli, chociaż wiem, że niektóre przepisy go zawierają. Mimo tego granola wychodzi smaczna i chrupiąca.

      Usuń
  11. W mojej granoli zmniejszyłam ilość curku i dodałam startą skórkę i trochę soku z cytryny oraz więcej orzechów. Optymalne rozwiązanie dla ludzi takich jak ja, którym żadna sklepowa mieszanka nie odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To moja pierwsza granola i wow jest pyszna. Muszę teraz po kolei wypróbować przepisy na pozostałe 😊 Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  13. ile granoli wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spory słoik plus mała miseczka, tak jak na zdjęciu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP