niedziela, 4 listopada 2012

Pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pierożki drożdżowe z pieczarkami


Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów drożdżowe pierożki (paszteciki?) z pieczarkami. Można je zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy lub rozkoszować się nimi w leniwy weekend. Smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i z dodatkiem barszczu czerwonego. W tym tygodniu piekłam je już dwukrotnie, mają bowiem w sobie coś uzależniającego. 


DROŻDŻOWE PIEROGI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #3

Składniki (na 16 sztuk):
[przepis własny]
  • 375 g mąki pszennej (typ minimum 500)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie: 400 g pieczarek, 1 duża cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko do posmarowania pierożków
Przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwę i masło), smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pieczarki i tymianek, smażymy przez kolejne 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia (farsz nie może zawierać płynu, ponieważ podczas pieczenia pierożki otworzą się).
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy kilkoma łyżeczkami ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przekładamy je do czystej i naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy (przed sklejeniem można posmarować brzegi ciasta lekko roztrzepanym białkiem, aby zapobiec rozklejaniu się pierożków w trakcie pieczenia). Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z czerwonym barszczem lub zajadamy solo ;-)

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.



23 komentarze :

  1. ostatnio robiłam takie z soczewicą. są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są śliczne i muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Ja robię takie pierożki od jakiegoś czasu i dodaję do nich trochę zółtego sera.Są pyszne.Kiedyś smażyłam je na patelni a teraz też piekę w piekarniku.Podaję je z taką prostą sałatką:Na sałacie kładę wymieszane:pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę,ogórek korniszony,szczypiorek i polewam sosem:1 łyżka majonezu.1 jogurt,czosnek posiekany,sól i pieprz.Jej ale sie rozpisałam....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dobrze znam to ich uzależniające działanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie wytrawne wypieki! i do tego barszczyk... żyć nie umierać!

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na śniadanie ,ale obiad też ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie idealne z barszczem czerwonym

    OdpowiedzUsuń
  8. te pierożki wyglądają nieziemsko! kojarzą mi się z aromatycznymi pierożkami z Green Way'u, które uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pieczarki, ciasto drożdżowe również, więc po spróbowaniu jednego zostałabym z pewnością ich wielką fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zachęciłaś mnie :) chyba upiekę jako przekąski do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uzależniają to widać. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem wielką miłośniczką pierogów i smażonych pieczarek - więc dla mnie to danie idealne:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne jako przekąska dla gości. Ja robię coś podobnego, tylko że z nadzieniem mięsnym. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Swietne, choc dla mnie bardziej "lanczowe" niz sniadaniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. niedawno jadłam podobne :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko co kryje w sobie pieczarki i jest do popicia barszczem to moje ;) Wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne! Po prostu pyszne :) Dodałam do farszu dodatkowo pora, który został mi ze śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy te pierożki można mrozić, zrobiłabym je jutro, ale nie wiem czy mogą leżeć 2 dni w lodówce? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję, w takim razie zabieram się do roboty ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.