czwartek, 22 listopada 2012

Sajgonki z wieprzowiną i warzywami

Sajgonki z wieprzowiną i warzywami



Sajgonki to szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni wietnamskiej. Świetnie sprawdzi się jako element diety osób dbających o linię (oczywiście jeśli nie będziemy ich smażyć w głębokim tłuszczu). Moje sajgonki przygotowałam na bazie popularnych warzyw oraz pikantnej marynowanej wieprzowiny. Całości dopełnia pikantny sos nuoc cham. Użyłam do niego suszonej papryczki bird's eye, która jest niezwykle ostra w smaku. Połówek, po pierwszym spróbowaniu sosu był zmuszony wypić szklankę mleka, aby zabić palące uczucie w ustach. Sos jeszcze lepiej smakuje, gdy przygotujemy go dzień wcześniej. Wówczas wszystkie składniki dokładnie się "przegryzą". 



SAJGONKI Z MARYNOWANĄ WIEPRZOWINĄ  (WIETNAM)

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]
  • 200 g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • marynata: 1 duży ząbek czosnku, 2-centymetrowy kawałek imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej, pozbawione głąba, posiekane
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w słupki
  • 1 ogórek, obrany, pokrojony w słupki (jeśli ma sporą ilość pestek, należy je wykroić)
  • szczypior z dymki, posiekany
  • pół czerwonej papryki, posiekanej w słupki
  • 12 sztuk arkuszu papieru ryżowego
Mięso kroimy w centymetrowe plastry. Każdy plaster tniemy w paseczki o grubości około 3-4 mm. Czosnek, imbir dokładnie siekamy. Łączymy z sosem sojowym, olejem sezaomowym, octem i pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso wraz z marynatą przez około 4 minuty. 
Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (należy go włożyć na około 3 sekundy do ciepłej wody, aż zmięknie). Na każdym arkuszu układamy odrobinę mięsa i warzywa, całość zawijamy. 

SOS NUOC CHAM

Składniki:
[Quick&Easy Vietnamese cooking]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka bird's eye (lub 1 świeże chili)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki owdy
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 50 g cukru
Cukier podgrzewamy w wodzie, aż się rozpuści. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pokruszoną papryczkę (świeżą pozbawiamy pestek i drobno siekamy). Całość mieszamy z sosem rybnym i sokiem z limonki. Sos jeszcze lepiej smakuje na następny dzień. Sos jest dość rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą (pół łyżeczki mąki mieszamy z łyżeczką wody na gładką pastę i dodajemy do sosu. 



Inne przepisy z kuchni wietnamskiej
(kurczak po azjatycku(sajgonki przepis(pieczony boczek

9 komentarzy :

  1. też mam zamiar coś w najbliższym czasie wykombinować z papieru ryżowego, który leży jeszcze nie uzywany

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sajgonki , a sos intrygujący bo uwielbiam ostre potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu jak zaglądam do Ciebie, to przekonuję się, że tak mało wiem o kuchni azjatyckiej... Sajgonki wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super, tak delikatnie i można zajrzeć do ich środka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przesmacznie! Zawsze miałam ochotę zrobić sajgonki, ale jakoś brakowało mi odwagi. Że nie dostanę odpowiednich składników, że nie wyjdą jak należy. Ale chyba warto się przemóc :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też dziś zrobiłam sajgonki tylko, że w piekarniku, wyszły chupiące i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie bez smażenia też są dobre? :-) uwielbiam sajgonki, ale unikam ich z tego wlasnie względu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly