sobota, 3 listopada 2012

Krakersy serowe

Krakersy serowe


Blog został mocno przeciążony przez słodkie wypieki, dlatego dziś dla odmiany proponuję Wam serowe krakersy, które świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas weekendowego seansu filmowego. Można je zajadać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów (np. pikantnego z harissą lub chińskiego sosu chili), świetnie pasuje do nich chutney i długo dojrzewające sery. Dodatkowym plusem jest fakt, iż krakersy zostały przygotowane na zdrowszej mące pełnoziarnistej. 


PEŁNOZIARNISTE KRAKERSY SEROWE

Składniki (na około 20 sztuk):
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła
  • 35 g grana padano, startego na tarce
  • 2 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekanego (lub inne ulubione zioła)
  • 1 żółtko
  • do posypania: sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem, tymiankiem i serem. Dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Wyrabiamy je szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody (dodałam 1 łyżeczkę). Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziniy. Wałkujemy je na grubość 3-4 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia), wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy je zimną wodą, posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 8-10 minut. zostawiamy na blasze na 5 minut i przenosimy na kratkę.
Poniżej krakersy serowe na mące pszennej, zamiast grana padano i tymianku dodałam do nich 40 g startego sera cheddar i 3 łyżki suszonego koperku. Nie posypywałam ich też żadnymi ziołami.


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Na poniższym zdjęciu krakersy na mące orkiszowej z curry (na porcję ciasta dodałam 1 czubatą łyżeczkę mieszanki curry) oraz z ostrą wędzoną papryką (1 czubata łyżeczka wędzonej papryki na porcję ciasta). Obie wersje z dodatkiem sera cheddar zamiast włoskiego grana padano. 



11 komentarzy :

  1. Fajniutkie:)) Muszą być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne krakersy, ostatnio rozmyślałam nad takimi właśnie, a tu proszę pojawił się przepis u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię podchrupywać coś takiego przy filmie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już zapisane do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zawsze u Ciebie znowu same pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podejrzewam, ze sa bardzo wciagajace :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bezapelacyjnie kradnę pomysł :)
    Dzięki za tak boskie inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :) obawiam się tylko, że będa tak wciągające iż zjem je sama ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.