poniedziałek, 19 listopada 2012

Majonez

Majonez

Domowy majonez na żółtkach

W ubiegłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na domową musztardę. Dziś przyszła kolej na domowy majonez. Rzadko przyrządzam dania, do których używam majonezu, z tego też powodu nieczęsto go kupuję. Raz na jakiś czas przygotowuję majonez domowym sposobem. Cała czynność zajmuje dosłownie 5 minut a efekt jest naprawdę godny uwagi. Połówek najbardziej lubi ten na bazie oliwy EV, jednak z powodzeniem można go przygotować z dodatkiem ulubionego oleju. Należy pamiętać o tym, by jajka, których używacie do majonezu były z pewnego źródła. Ja takowe kupuję od znajomej mającej hodowlę kur.



MAJONEZ

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 duże żółtko 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i mielony biały pieprz
  • 150 ml oliwy*
W misce umieszczamy żółtko, dodajemy musztardę, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość ubijamy krótko trzepaczką do połączenia się składników. Stopniowo do masy dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ubijając masę. Najlepiej robić to stopniowo przy pomocy łyżki, pamiętając by za każdym razem dobrze wymieszać masę. Gdy oliwa/olej nie będzie widoczna w masie, dolewacie kolejną łyżkę itd. do uzyskania preferowanej gęstości. Im więcej dodacie tłuszczu, tym gęstszy majonez otrzymacie. Jeśli nie macie ręcznej trzepaczki lub po prostu nie macie ochoty się przemęczać, użyjcie do tego celu miksera. Pamiętajcie o tym, by miksować na najniższym poziomie mocy i zawsze ucierać majonez w tę samą stronę. Cały proces potrwa około 5 minut. Ubijana masa będzie gęstnieć i nabierać jaśniejszej barwy. Nie wlewajcie zbyt dużej ilości oleju, wówczas bardzo łatwo o zwarzenie majonezu. Gotowy majonez przyprawiamy do smaku (ja dodałam do niego dodatkową szczyptę soli oraz  jeszcze jedną łyżeczkę octu winnego, po czym całość dokładnie wymieszałam trzepaczką). Majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 

*zamiast oliwy można użyć ulubionego oleju, np. oleju z pestek winogron, rzepakowego. Majonez na oliwie jest inny w smaku, aniżeli ten przygotowany na oleju.
** doprawcie majonez wg własnych preferencji, ja najczęściej zwiększam ilość musztardy i octu do 1 łyżki, jest w tedy bardziej wyrazisty w smaku


Domowy majonez na żółtkach


Czas przygotowania: 10 minut

32 komentarze :

  1. Przygotowanie domowego majonezu to sztuka. Tobie udał się kapitalnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko to naprawdę nic trudnego. Wystarczy tylko odrobina czasu i chęci:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  2. O mniam, wygląda pysznie. Robienie własnego majonezu to dobry pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nominowałam Cie do Liebster Blog ;) http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. piekny kolor ! Zapraszam do Akcji Tęcza smaków 2

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie,szkoda ze moja zona nie robi, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będziesz musiał się do niej ładnie uśmiechnąć, wtedy z pewnością zrobi:)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. mój facet robi sobie sam, a nie jojczy...

      Usuń
  6. domowy majonez dobra rzecz, bo sklady kupnych czesto sieja groze

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu od czasu do czasu robi się majonezik, muszę i swoją wersję opublikować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój M. całowałby Cie po rękach, dla niego majonez to najważniejszy składnik do wszystkiego:-))

    OdpowiedzUsuń
  9. cześć Kochana:*

    Wiesz ja to mam jakieś uprzedzenie do surowych jajek i nie raz już mnie kusił taki domowy majonez ale no właśnie te jajka ;)

    buziaki

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko, wystarczy znaleźć dobrego i pewnego dostawcę i obawy znikną. Zawsze możesz sobie zakupić naświetlacz do jaj. Ale to nie najtańsza inwestycja.

      buziaki kochana:)

      Usuń
  10. Tak jak napisałam na FB na pewno przetestuję Twój przepis :) Natchnęłaś mnie i przypomniałaś, że majonez, to tak naprawdę prosta sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisałam Twoje sposoby na domowy majonez i musztardę ...
    gdy byłam dzieckiem - mój tata robił domowy majonez / pewnie dlatego , że w sklepach nie dało się go wtedy kupić :) /... miał jakiś inny sposób...pamiętam , że składniki umieszczał w kubku / w jakiejś określonej kolejności / i potem unosząc końcówkę miksera w górę w parę sekund zmieniał wszystko w majonez :) ... niestety nie mam zapisanych proporcji składników...

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny i apetyczny majonez. Jeszcze nie próbowałam robić sama, ale widzę, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Był czas, że tez sama robiłam majonez, ale teraz jak rzadko używam to i o tym sposobie zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki domowy majonezik jest na pewno dużo smaczniejszy niż sklepowy, wykorzystam przepis przy okazji przygotowywania świątecznych sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Oczywiście, także postawię na wysoką jakość jaj i oliwy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
    Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
    Składniki:
    1 duże jajko
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    1 łyżka soku cytryny
    1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
    1/4 łyżeczki soli
    Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
    pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
    Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
    Składniki:
    1 duże jajko
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    1 łyżka soku cytryny
    1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
    1/4 łyżeczki soli
    Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
    pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku, ja chyba jestem z tych staroświeckich kucharek. Żaden blender nie odbierze mi przyjemności ręcznego kręcenia majonezu. Podobnie nie potrafię sobie wyobrazić, by mikser wyrobił za mnie ciasto drożdżowe :)
      Dzięki za zamieszczenie przepisu tą metodą, być może komuś się przyda

      Usuń
  18. Witam.

    Ponieważ piszę właśnie post o tym czym zastąpić majonez i trafiłem na Pani blog.
    Jeśli nie ma Pani nic przeciw to wykorzystam zdjęcie oraz podam link do blogu.

    Ponieważ widzę, że ma Pani niezła kolekcję przepisów chciałbym zaprosić do dołączenia do społeczności o gotowaniu, przepisach i odchudzaniu
    https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199

    Proszę tam wrzucić do odpowiednich działów kilka swoich przepisów i w ten sposób zareklamuje Pani swój blog.
    Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może Pan wykorzystać to zdjęcie wraz z odpowiednim linkowaniem. Proszę jednak nie powielać treści znajdujących się na blogu.

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
  19. a jak długo może taki majonez stać w lodówce? do ilu dni należy go zjeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowany na świeżych jajkach około 2 tygodnie.

      Usuń
  20. a majonez na całych jajkach również można przechowywać do dwóch tygodni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej robię ten na całych jajkach. Spokojnie te dwa tygodnie wytrzymuje w lodówce (o ile jest robiony ze świeżych jaj). Ten na żółtku znika u nas szybciej, jest go po prostu mniej i w szybszym tempie zostaje wykorzystany. Jest to oczywiście czas orientacyjny i może się skrócić lub wydłużyć.

      Usuń
  21. Rewelacja !!!!!! Rzeczywiście 5 minut i gotowy Dałam po łyżce musztardy i octu winnego POlecam !! Oczywiście jajeczko ze wsi od rodziny -więc pewne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.