wtorek, 6 listopada 2012

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca wg Gordona

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca wg Gordona


Tego kurczaka przygotowuję bardzo często. Danie jest niezwykle wyraziste w smaku. Specyficznego smaku dodaje mu sos rybny nam pla. Kiedy robiłam je pierwszy raz, bardzo obawiałam się reakcji Połówka na sos rybny. Jak się okazało, mimo że ryb i owoców morza nie lubi, sos nam pla wręcz uwielbia. Smaku całości dopełniają chrupiące orzeszki nerkowca. Serdecznie Wam polecam to danie.


KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 50 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
  • 1 mała cebula, obrana, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane
  • 1 suszone czerwone chili, pokrojone w kawałki dł. 1 cm
  • 4 młode cebulki, obrane, pokrojone na pół
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 1 świeże czerwone chili, pozbawione pestek, posiekane w plasterki
  • do podania: ugotowany ryż
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy suszone chili, kurczaka, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy młode cebulki, sos rybny, sojowy, cukier. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki chili i uprażone orzechy, dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.



Inne przepis na dania z kuchni tajskiej
(tajskie burgery (tajskie burgery z salsa mango (tajska zupa marchewkowo-kokosowa

23 komentarze :

  1. Zdjęcia same mówią za siebie:-))Ale jestem głodna...katuję się tak od rana:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smakołyki od samego pochmurnego ranka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobnego kurczaka zrobił ostatnio mój znajomy. Siedziałam w kuchni i podpatrywałam, więc wiem, że składniki sosu były takie same, dodatkowo jeszcze były grzybki i kolbki kukurydzy. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i powiem jedno: REWELACJA!!! jedno z pyszniejszych dań z kuchni tajskiej jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez robilam tego kurczaka - smakowal nam bardzo! Mezczyzna wprawdzie krecil nosem na orzeszki, ale ja jestem zdania, ze bez nich to nie byloby to samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mojemu tez orzeszki nie pasowały :( za to było ich więcej dla mnie :)

      Usuń
  6. Pysznosci. To zdecydowanie moje smaki. Kiedy moge wpasc? :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale dostałam ochoty na tajszczyznę:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :). To musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczak z nerkowcami to jedno z moich ulubionych dań, muszę spróbować tej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  10. :) uwielbiam wszelkie połączenia kurczaka z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie,czy bardzo zmieni sie oryginalny smak kurczaka jeśli nie dołożę papryczek chili?U mnie dzieciaki ich nie lubią.
    Na pewno spróbuję przepis i to jak najszybciej bo uwielbiam wszystkie jego składniki,szczególnie orzeszki.Jeśli będziesz miała ochotę zapraszam do siebie,akurat dzisiaj ugotowałam moją wersję zupy chińskiej z kurczaka.Może Ci zasmakuje-smakzycia1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieni się, bo kurczak nie będzie pikantny. Ale skoro nie lubicie pikantnych smaków, to ją pomińcie;)

      Usuń
    2. ale jeżeli nie dodam papryczki suszonej(nie posiadam), a tylko tą jedną świeżą, to chyba różnica nie będzie znacząca?

      Usuń
    3. Możesz dodać tylko świeżą papryczkę.

      Usuń
  12. ale to musi być smaczne uwielbiam i kurczaka i orzechy nerkowca,fantastyczne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również mam już to danie za sobą ( i pewnie jeszcze nie raz przed sobą) i do zachwytów również się przyłączam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie. Ja, jak Twój połówek za owocami morza nie przepadam i nigdy nie robiłam nic z sosem rybnym, ale skoro jemu zasmakowało to może i mnie zasmakuje, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja za rybnym sosem nie przepadam chyba ze względu na jego zapach. Wietrzenie kuchni obowiązkowe ;-)
    Potem w potrawie mi już nie przeszkadza, w sumie zastępuje sól...
    Potrawa wygląda mega apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Młode cebulki - chodzi o cebulki dymki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.