poniedziałek, 5 listopada 2012

Kurczak Pięć Smaków

Kurczak Pięć Smaków


Ogromnym plusem kuchni chińskiej jest fakt, iż większość dań można przygotować w tempie ekspresowym. Wszystko zajmuje dosłownie 15 minut (razem z pokrojeniem produktów). To danie jest wyraziste w smaku i zapewne przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych potraw. Do jego przygotowania możecie użyć także innych warzyw, np. rzodkwi, mini kolb kukurydzy, brokuła.



KURCZAK PIĘĆ SMAKÓW (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w słupki
  • 1 por (tylko biała część) pokrojony w słupki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 żółta papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków
  • sos: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 szklanka wody, 1 suszona papryczka bird's eye (wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy rozkruszoną papryczkę)
  • do podania: makaron jajeczny do dań z woka lub ryż
Mięso kroimy w kostkę, lekko oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy mięso, smażymy przez około 3-4 minuty, aż zrumieni się i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i marchewkę, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy pora, smażymy mieszając kolejną minutę. Wsypujemy przyprawę 5 Smaków, mieszamy i smażymy 30 sekund. Dokładamy mięso, wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ryżem. Posypujemy posiekaną dymką. 

Czas przygotowania: 15 minut


*jeśli sos jest zbyt gęsty, wówczas należy go rozrzedzić bulionem lub odrobiną wody. W przypadku, gdy nie ma pożądanej przez nas konsystencji i jest zbyt rzadki, zagęszczamy go dodając jeszcze odrobinę mąki (mąkę należy wymieszać dokładnie z odrobiną wody i dodać do zawartości patelni. Nigdy nie dodajemy mąki bezpośrednio do sosu).


Polecam także inne chińskie przepisy na kurczaka
(spaghetti azjatyckie (ryz smazony z kurczakiem i orzechami (kurczak z chili i makaronem

21 komentarzy :

  1. uwielbiam!:) sama czasem robię różne wariacje orientalne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze wzgledu na szybkosc i smak kocham ta kuchnie ;))

    ale za smak bardziej

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakołyki!:) ja się częstuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. o taaak, czas wykonania. dlatego też często sięgam po kuchnię chińską jak praca kumuluje mi się ze zjazdami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, blyskawicznosc jest jak najbardziej mile widziana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie dania z przyjemnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, bardzo apetycznie i szybko przygotowane! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis :) Fajnie,że można wyczarowac COŚ w tak szybkim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle Cię podziwiam za różnorodnośc potraw :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybkie dania cenię teraz wyjątkowo, a do tego pikantne i kolorowe - muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie! i wcale nie jest trudne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. znam i lubię ;)
    jeden ze smaczniejszych sposobów na kurczaka;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba muszę częściej kusić się na dania kuchni chińskiej:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczak zapowiada się pysznie. To zdecydowanie moje smaki :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. szybkie, pyszne danie- kombinacja idealna!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam jego uboższą wersję,bez imbiru (nie miałam) i sosu z przepisu.Swój sos zrobiłam na sosie pieczeniowym z wczorajszego obiadu - dodałam duuużo ostrej papryki, przyprawy chińskiej,czosnku i pieprzu. Całkiem fajnie smakowało :)

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacja Super pyszne danie..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly