poniedziałek, 5 listopada 2012

Kurczak Pięć Smaków

Kurczak Pięć Smaków


Ogromnym plusem kuchni chińskiej jest fakt, iż większość dań można przygotować w tempie ekspresowym. Wszystko zajmuje dosłownie 15 minut (razem z pokrojeniem produktów). To danie jest wyraziste w smaku i zapewne przypadnie do gustu wielbicielom pikantnych potraw. Do jego przygotowania możecie użyć także innych warzyw, np. rzodkwi, mini kolb kukurydzy, brokuła.



KURCZAK PIĘĆ SMAKÓW (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w słupki
  • 1 por (tylko biała część) pokrojony w słupki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 żółta papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paseczki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 Smaków
  • sos: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 szklanka wody, 1 suszona papryczka bird's eye (wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy rozkruszoną papryczkę)
  • do podania: makaron jajeczny do dań z woka lub ryż
Mięso kroimy w kostkę, lekko oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy mięso, smażymy przez około 3-4 minuty, aż zrumieni się i przestanie być różowe w środku. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i marchewkę, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy pora, smażymy mieszając kolejną minutę. Wsypujemy przyprawę 5 Smaków, mieszamy i smażymy 30 sekund. Dokładamy mięso, wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ryżem. Posypujemy posiekaną dymką. 

Czas przygotowania: 15 minut


*jeśli sos jest zbyt gęsty, wówczas należy go rozrzedzić bulionem lub odrobiną wody. W przypadku, gdy nie ma pożądanej przez nas konsystencji i jest zbyt rzadki, zagęszczamy go dodając jeszcze odrobinę mąki (mąkę należy wymieszać dokładnie z odrobiną wody i dodać do zawartości patelni. Nigdy nie dodajemy mąki bezpośrednio do sosu).


Polecam także inne chińskie przepisy na kurczaka
(spaghetti azjatyckie (ryz smazony z kurczakiem i orzechami (kurczak z chili i makaronem

21 komentarzy :

  1. uwielbiam!:) sama czasem robię różne wariacje orientalne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze wzgledu na szybkosc i smak kocham ta kuchnie ;))

    ale za smak bardziej

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakołyki!:) ja się częstuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. o taaak, czas wykonania. dlatego też często sięgam po kuchnię chińską jak praca kumuluje mi się ze zjazdami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, blyskawicznosc jest jak najbardziej mile widziana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie dania z przyjemnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, bardzo apetycznie i szybko przygotowane! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis :) Fajnie,że można wyczarowac COŚ w tak szybkim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle Cię podziwiam za różnorodnośc potraw :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szybkie dania cenię teraz wyjątkowo, a do tego pikantne i kolorowe - muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie! i wcale nie jest trudne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. znam i lubię ;)
    jeden ze smaczniejszych sposobów na kurczaka;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba muszę częściej kusić się na dania kuchni chińskiej:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczak zapowiada się pysznie. To zdecydowanie moje smaki :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. szybkie, pyszne danie- kombinacja idealna!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam jego uboższą wersję,bez imbiru (nie miałam) i sosu z przepisu.Swój sos zrobiłam na sosie pieczeniowym z wczorajszego obiadu - dodałam duuużo ostrej papryki, przyprawy chińskiej,czosnku i pieprzu. Całkiem fajnie smakowało :)

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacja Super pyszne danie..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb