poniedziałek, 12 listopada 2012

Domowa musztarda

Domowa musztarda

Domowa musztarda

Od kilku lat nie kupuję gotowej musztardy. Zdecydowanie bardziej wolę tę, którą sama przygotowuję w domu. Robię ją wyjątkowo często w okresie wakacyjnym, kiedy weekendy spędzam wraz z rodziną lub znajomymi na leniwym grillowaniu. Z podanego przepisu możecie przygotować musztardę z całymi ziarnami gorczycy, bądź gładką. Ja zdecydowanie wolę musztardę, w której gorczyca nie jest całkowicie zmiksowana. 

Domowa musztarda

DOMOWA MUSZTARDA

Składniki:
[przepis własny]

  • 3 łyżki żółtej gorczycy
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 6 łyżek octu z białego wina
  • 8-9 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta brązowego cukru
Ziarna gorczycy zalewamy octem i 3 łyżkami wody. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn). Po tym czasie przekładamy napęczniałą gorczycę do kielicha blendera. Dodajemy około 5-6 łyżek* wody i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól i cukier do smaku. Musztardę przekładamy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. 
Na podstawie tego przepisu możecie stworzyć musztardę, jaką lubicie najbardziej. Jej smak można wzbogacić o dodatek miodu, curry, wędzoną paprykę czy ulubione zioła, np. posiekany koperek. 

*wodę najlepiej dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek
** jeśli nie macie czarnej gorczycy, możecie w całości użyć żółtej
*** chcąc otrzymać ostrzejszą w smaku musztardę, należy pominąć dodatek wody do namaczania gorczycy
****musztarda przygotowana z proporcji podanych w przepisie jest stosunkowo pikantna, jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą, wówczas do namaczania ziaren użyjcie 3 łyżek octu i 3-4 łyżek wody.


Całkowity czas przygotowania (razem z czasem moczenia ziaren): 18 godzin.

Domowa musztarda

Przepis na domową musztardę powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play



Na powyższym zdjęciu znajduje się musztarda z dodatkiem miodu. Przygotowaną musztardę (z porcji, jak w przepisie) podzieliłam na pół i dodałam do niej łyżeczkę płynnego miodu (użyłam lipowego). Do drugiej porcji dodałam łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (zdjęcie poniżej). 



62 komentarze :

  1. domowe rzeczy są zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy18 maja, 2014

      bardzo dobre ....

      Usuń
    2. Anonimowy23 maja, 2014

      Nigdy więcej nie kupie sklepowej. Dodałem kminu rewelacja. Kolejne próby z róznymi dodatkami w trakcie prób.quhcik

      Usuń
    3. Quhcik- miło mi to słyszeć :)

      Usuń
    4. A mnie wyszla gorzka.... tzn na etapie gorczyca z octem i woda, sol i cukier - zmielilem.
      Wie ktos dlaczego tak? :)

      Usuń
    5. Odstaw ją do lodówki i pozwól dobrze się przegryźć przez kilka dni. Smak powinien się zmienić

      Usuń
    6. Ostrosc zlikwidujecie zastepujac gorczyce czarna gorczyca biala

      Usuń
  2. Musze sprobowac zrobic sama taka musztarde!! Wyglada super i zapewne smakuje super! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowo, pysznie, lecę szukać gorczycy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł! Muszę koniecznie wypróbować , wygląda pysznie a ilość modyfikacji nieskończona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę! Nie miałam pojęcia,że zrobienie musztardy to taka prościzna! :) Na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam musztardę,
    ale przepis był o wiele bardziej skomplikowany,
    a musztarda średnio mi smakowała.
    Na pewno wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię w ten sposób musztardę od bardzo dawna ii zawsze się udaje. Czasem przygotowuję wersję bardziej pikantną dla jednego znajomego (wówczas nie dodaję wody do moczenia gorczycy, czasem też zwiększam ilość octu). Jest to jednak wersja ekstremalnie piekielna;)

      Usuń
    2. Przed chwilą zrobiłam pierwszą w życiu domową musztardę.Jest pyszna!

      Usuń
    3. Bardzo mnie to cieszy :)

      Usuń
  7. Fantastyczna! Ale mimo jej wspaniałości jestem zła...że dopiero teraz dzielisz się tym przepisem ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł. u mnie tak było z pesto, zielonym curry....

    OdpowiedzUsuń
  9. My również wolimy czuc gorczyce :-) wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. WOW! muszę tez sama zrobić jak już będę mogła jeść takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna musztarda! Kurczę domowej musztardy nie robiłam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem szczerze, że nigdy nie wpadłem nawet na pomysł robienia musztardy. Jak bywam w musztardowym zagłębiu Saksonii, to tam w jednym sklepiku jest kilkaset organicznych musztard. No chyba zacznę im robić dzięki Tobie konkurencję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdy mój połówek zerknął mi przez ramię, jak przeglądałam Twój przepis dostałam rozkaz zrobienia domowej musztardy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma to jak domowa wersja!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowa musztarda to pyszny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja wodę na musztardę gotuję z przyprawami (aby nadać musztardzie różne nutki smakowe) i zalewam wrzątkiem, aby sfermentowała. Dodatek oleju pozwala też wydłużyć jej żywotność :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja nigdy nie robiłam domowej musztardy... Ale dzięki Tobie na pewno zrobię, bo nie dość, iż na pewno pyszna i prosta to na dodatek bez żadnych konserwantów:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. domowa musztarda musi być 100 razy lepsza od kupnej, że j atez nigdy nie próbowałam jej zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Niesamowite ;) A ja myślałam, że musztarda bierze się tylko ze sklepu ;) wspaniały przepis i na pewno go wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Super ! Zrobię sobie na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna sprawa z domową musztardą, z chęcią ukręciłbym sobie słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda fenomenalnie! nie wiedziałam, że to takie proste w przygotowaniu!:)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Ha !
    Jeśli ktoś chce zrobić musztardę sarepską...
    wystarczy zdobyć gorczycę sarepską : )

    OdpowiedzUsuń
  24. Super! Nie wiedziałam, że można zrobić w domu. Zrobię na 100%!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam. Myślałam że mój blender nie podoła ale wszystko wyszło jak trzeba. Jest bardzo ostra i pyszna. Podzieliłam ją na dwie części, do jednej dodałam miód, do drugiej cury. Chyba przestanę kupować musztarde sklepową. Dziękuję za przepis :))

      Usuń
    2. Cieszę się, że się udała:)

      Usuń
  25. Czy mogę użyć octu jabłkowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy jego smak nie będzie przytłaczający, ale w sumie to czemu by nie. Możesz wtedy zrobić musztardę z miodem, będzie fajnie współgrało. Daj znać co z tego wyszło.

      Usuń
  26. Pomocy. Ja zrobilam wedlug przepisu I wyszla za gorzka. Co moge zrobic?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pomocy. Zrobilam musztarde wedlug przepisu I wyszla mi niestety gorzka. Dodalam miodu ale niepomoglo. Co moge zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, nie mam zielonego pojęcia, co mogło być nie tak. Obstawiałabym, że to wina gorczycy, którą użyłaś. Jaki ocet dodałaś do musztardy?

      Usuń
  28. Uzylam octu z bialego winna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie tak jak wspomniałam wcześniej wydaje mi się, że jest to wina użytych nasion.

      Usuń
  29. Zrobiłam i rzeczywiście bardzo ostra. :) No cóż... człowiek uczy się na błędach.
    Kolejnym razem zrobię z mniejszej ilości octu. Tak czy inaczej jestem zafascynowana moim własnym wyrobem. Bardzo dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mógłby mi ktoś powiedzieć ile taka musztarda wytrzyma w lodówce? Szczelnie zamknięta w czystym słoiczku, oczywiście:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowywana w lodówce może stać stosunkowo długo. Miesiąc spokojnie wytrzyma (u mnie niektóre smakowe stoją nawet dłużej i nic się z nimi nie dzieje, ocet świetnie konserwuje).

      Usuń
  31. Gorczyca zamoczona. Jutro zrobie z miodem I klasyczna. Blizej swiat zabiore sie do pierwszego w zyciu domowego majonezu. Alez jestem podekscytowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeny jaka ostra!!!! Mimo to nie wiedzialam,ze by zrobic pyszna musztarde trzeba tak niewiele.

      Usuń
    2. Aniu, jak widzisz zrobienie jej jest banalnie proste. Mój Połówek gustuje w piekielnie ostrych musztardach ;) Następnym razem wybierz wersję z mniejszą ilością octu.

      Usuń
    3. Jutro zabieram sie za majonez, tylko zastanawiam sie czy taka ostra musztarda (ktora trzeba dodac) bedzie dobra ??

      Usuń
    4. Aniu, musztardę dodajemy do smaku. Jej ilość zależy od Twoich preferencji. Ja na majonez na całym jaju daję przykładowo łyżkę gładkiej musztardy a na ten na żółtku- łyżeczkę. Przy bardzo pikantnej musztardzie możesz zmniejszyć jej ilość nawet o połowę.

      Usuń
  32. Uh, musztarda zrobiona, nie spodziewałam się, że to takie mocne, gdy otworzyłam blender i zaczęłam przekładać do słoiczka to łzy same płynęły. Jest brrrrrdzo pikantna, może z czasem leżakowania złagodnieje ciutkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz dodać do niej odrobinę miodu. A jeśli jest dość gęsta, dodaj po prostu troszkę wody :)

      Usuń
  33. O jejku jakie piękne zdjęcia :O !

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglada super! Ja tez zrobie tylko mam pytanie - gdzie kupic gorczyce???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamawiam przez internet (u Skworca), ale dostaniesz ją także w sklepach z przyprawami (na wagę lub w paczuszkach). Widziałam też, że chyba kamis ma nasiona gorczycy w swojej ofercie. Tylko pamiętaj o tym, by zrobić wersję z mniejszą ilością octu :)

      Usuń
  35. Tylko kupujcie cale ziarna bo ja kupilam rowniez zmielona biala gorczyce u skworca i 10% to trociny nie wiem czy sami miela czy juz maja gotowa ale nie warto tam kupowac mielonej lepiej zmielic samemu

    OdpowiedzUsuń
  36. Mi niestety wyszło wg tego przepisu gorzkie obrzydlistwo:( Gorycz jest taka jakbym robiła musztardę z szatanów. Użyłam gorczycy jasno żołtej:(:(:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włóż do lodówki, po tygodniu jej smak powinien się zmienić.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly