czwartek, 29 listopada 2012

Dietetyczny majonez z awokado

Dietetyczny majonez z awokado



Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, dbającym o własne zdrowie oraz przede wszystkim weganom. Jest to zdrowy, bogaty w tłuszcze jednonienasycone "majonez"
 wykonany na bazie awokado. Jest gęsty i niezwykle kremowy, w konsystencji bardzo przypomina typowy majonez wykonany na bazie jaj oraz oliwy. Osobiście bardzo go lubię i dzięki niemu zaczęłam przychylniej patrzeć na awokado. Bardzo Wam polecam przygotować sobie taki majonez w domu. Zajmuje to dosłownie minutę czasu. 




MAJONEZ Z AWOKADO

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • pół ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy EV
Obrane i pozbawione pestki awokado umieszczamy w pojemniku blendera. Dodajemy sok z limonki lub cytryny, oliwę, czosnek, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy majonez, można do niego dodać odrobinę wody. Ja do mojego majonezu dodałam 2 łyżki oliwy, powstała emulsja była gęsta i kremowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Majonez przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku. Należy go wykorzystać w przeciągu 2-3 dni. W trakcie przechowywania nie traci on koloru i nie ciemnieje.
Można do wykorzystywać tak, jak normalny majonez, jako dodatek do sałatek, fast foodów, kanapek czy frytek.

*Smak majonezu możemy zaostrzyć dodając do niego więcej czosnku, odrobinę octu winnego lub musztardę.

** Awokado najlepiej komponuje się z limonką, jeśli jednak jej nie lubicie, zastąpcie ją sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 10 minut


Polecam Wam również przepis na klasyczny majonez na żółtkach 
(majonez przepis

40 komentarzy :

  1. Choć na diecie nie jestem, to awokado uwielbiam i chetnie spróbuję tego smarowidła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś skusić się na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie niezbyt to majonezowe, ale na pewno pyszny i zdrowy dip ^^ Ten kolorek...

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo!!! jestem na diecie bez jaj kurzych więc będzie w sam raz no i sprawdzę czy Syncio uczulony na awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam go właśnie :) smak trochę zaskakuje i hoc majonezu nie przypomina mi w smaku wcale to sosik z niego całkiem smaczny :) no i u mnie z racji braku blendera ukręcony w moździerzu więc mniej kremowy :)

      Usuń
    2. Właśnie widziałam, wyszedł Ci świetnie. Czyli i moździerz w tym przypadku dobrze się sprawdzi:) Co do smaku, to ciężko z awokado zrobić byłoby jajko:P Ale z powodzeniem może on posłużyć jako składnik wiążący do sałatek, a jego smak nie dominuje elementów potrawy.

      Usuń
  5. o tak, mi spodoba się bardzo, myślę, że zastosuję w praktyce :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też chętnie spróbowałabym, bo surowe jajka odpadają (nawet od najzdrowszych kur, taką mam awersję po rodzinnym zatruciu), ale niestety nie mam blendera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pelu, jeśli masz moździerz, to spróbuj przygotować z jego użyciem.

      Usuń
  7. przyznam szczerze że słowa awokado i majonez w moim słowniku wykluczają się

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł, jak znalazł do mojej sałatki jarzynowej:D

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja mam taki problem. Chciałabym zrobić taki majonez, ale używać go jako masełka do kanapek. Ale nie jesteśmy w stanie zjeść całej porcji w 2 osoby w domu w ciągu 2-3 dni. Zna Pani jakiś sposób na masełko, które może postać w lodówce przez tydzień, lub chociaż 5 dni? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milko, zawsze możesz zrobić ten z awokado z połowy porcji, a pozostałe awokado wykorzystać do sałatek lub zupy krem (pamiętaj, by do majonezu wykorzystać tę połówkę awokado, w której po przekrojeniu nie pozostała pestka. Drugą połówkę z pestką wystarczy, że schowasz do pojemnika hermetycznego i włożysz do lodówki. Dzięki obecności pestki nie zacznie ciemnieć).
      Pytając o smarowidło, które można przechowywać dłużej, masz na myśli jakieś niskokaloryczne?

      pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak, właśnie o niskokaloryczne albo po prostu zdrowe.

      Dziękuję za odpowiedź. A czy mogę zrobić z połówki awokado, tą drugą tak jak pisałaś przechować z pestką w szczelnym pojemniczku i po 5 dniach zrobić drugą porcję majonezu?

      Usuń
    3. Milko, lepiej zrób od razu z całości (napoczęte awokado i awokado przerobione na majonez będą w podobnym tempie się psuć). Orientacyjnie napisałam, by zużyć ten majonez w ciągu 2-3 dni, ale zapewne przetrwa o wiele dłużej(ostatnio robiłam sałatkę z 3-dniowym i był jak najbardziej ok). Pamiętaj tylko zamknąć go w zakręconym słoiczku i trzymać w lodówce (z porcji podanej w przepisie wyjdzie Ci słoiczek o pojemności około 180 ml). Sama się przekonasz w trakcie używania na ile Ci starcza taki słoiczek.
      Postaram się przygotować wkrótce jakieś inne przepisy na zdrowe smarowidła do kanapek- rozumiem, że preferujesz raczej wege przepisy ?

      Usuń
    4. Wege :)

      Bardzo serdecznie Ci dziękuję :)

      Usuń
  10. Świetny pomysł, chętnie skorzystam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwinko, pomysł rewelacyjny:-) Avocado uwielbiam, ale nie wpadłam na to, żeby zastąpić nim majonez:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. super sa takie pasto- majonezy. Bardzo lubie awokado, wiec chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kapitalny! a ten kolor:D achh

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajny ten majonez! Moze kiedyś spróbuję go zrobić, bo tego zwykłego to nie lubię za bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie przepadam za zwykłym majonezem, to może być dla mnie alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja robiłam z serem twarogowym, składniki te same tylko nie dawałam oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak majonez posmakowałby mi bardziej niż ten tradycyjny.

    OdpowiedzUsuń
  18. ciekawy pomysł, fajny ma kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kapitalna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Moze przekonam sie do awokado?

    OdpowiedzUsuń
  20. A jakbym dodała do niego trochę tego i owego wyszłaby jakaś kanapkowa pasta?:>

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny pomysł, ostatnio też powoli przekonuję się do awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Awokado uwielbiam, jem pod każdą postacią. Najczęściej robię pastę: awokado + miód + cytryna ale "majonezu" też spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł, masz wspaniałe przepisy tutaj!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wypróbuję na dniach, ale z dodatkiem czarnej soli (kamal mak), która zapewni jajeczny aromat :)
    Bardzo polecam tę sól do wegańskich alternatyw dla jajek (pasta, tofucznica etc). Na początku ostry zapach jajek dziwi, ale można się przyzwyczaić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noro- Kala Namak (bo chyba o nią Ci chodziło) posiadam, jednak nie używam do dań, które jem ja. Najzwyczajniej w świecie smak jajek nie jest tym, czego pożądam jedząc coś.

      Usuń
    2. Oczywiście masz rację, chodziło mi o Kala Namak - nie wiem czemu wydaje mi się, że nazywa się kamal mak (pewnie jeszcze nie raz zrobię ten błąd) :)

      Usuń
  25. Super przepis! Szukałam czegoś szybkiego by zużyć połówke awokado i trafilam tutaj. Zgodnie z podpowiedzią dodałam troche musztardy i faktycznie to chyba najbardziej wierny odpowiednik majonezu jaki do tej pory zrobiłam. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.