czwartek, 8 listopada 2012

Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste


Dziś zapraszam Was na bułeczki na mące pełnoziarnistej. Piekę je stosunkowo często. Są mięciutkie i niezwykle pożywne. Z podanego przepisu otrzymacie sześć dużych bułek. Myślę że jedna z pewnością zaspokoi Wasz poranny głód. Bułeczki świetnie smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o swoją linię. Serdecznie Wam polecam!


BUŁKI PEŁNOZIARNISTE

Składniki (na 6 dużych bułek):
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 230 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania
Mąki mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, miód i 3/4 pozostałego mleka. Wyrabiamy ciasto dolewając w razie potrzeby więcej mleka. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je mąką pszenną. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy łatkami owsianymi. Pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy na kratce. 




31 komentarzy :

  1. przepiękne! z chęcią bym zrobiła ale jakoś wizja klejącego się do rąk ciasta w chwili obecnej stłumiła mój zapał, pewnie za godzinę to minie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki, mają śliczny kształt. Moze wykorzystam ten przepis? Podobają mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe bułki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, bardzo by mi smakowały :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne zdrowe bułeczki domowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne! powiedziałabym nawet, że ładniejsze niż te z piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam bułeczki pełnoziarniste, są sto razy lepsze od tych pszennych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na drugie śniadanie- idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zazdroszczę! naprawdę! mam ochotę zawsze zrobić bułeczki lub chleb, ale mam jakąś blokadę. boję się, że mi nie wyjdą :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, apetyczne i jakże fotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy10 maja, 2013

    Pyszne bułeczki,polecam wszystkim !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam dzisiaj te bulki i sa przepyszne. Jak najbardziej polecam ten przepis..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci posmakowały :)

      Usuń
  13. Chciałabym zapytać, czy mogę użyć samej mąki pszennej pełnoziarnistej? Czy wówczas powinnam coś zmienić w przepisie?:)
    Bardzo mi się spodobały takie bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, jeśli użyjesz tylko mąki pełnoziarnistej, wówczas bułki będą się bardzo kruszyły. Zalecałabym Ci upieczenie ich w tych proporcjach, które są w przepisie.

      Usuń
    2. Dziękuję za radę, pozdrawiam!:)

      Usuń
  14. Właśnie wyrastają tylko do ciasta musiałam dodać 1/2 szklanki płynu bo nie mogłam zagnieść ciasta. Użyłam mąki pszennej razowej Melvit typ 1850 oraz mąki 650

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waga nie spłatała Ci przypadkiem figla? Piekę je dość często i nigdy nie było potrzeby dodawania większej ilości płynu (raczej lekkiego podsypania mąką)

      Usuń
    2. Raczej nie bo waga nigdy mnie nie zawiodła :) Może pomyliłam się z ilością płynu :)

      Usuń
  15. Bułeczki są świetne. Dziś je zrobiłam i tez mi takie wyszły ładne jak Twoje:) Na pewno powtórzę nie raz:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułki nie wyszły :( ciasto w ogóle nie wyrosło.. co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyną słabego wzrostu ciasta mogły być zwietrzałe drożdże (ewentualnie zaczyn drożdżowy nie ruszył wystarczająco) lub mąka, zbyt zimna temperatura otoczenia. Ja teraz zimą stawiam miskę z ciastem zawsze na kaloryferze, by lepiej rosło. Jeśli ciasto słabo rośnie, to przytrzymaj je dłużej, nawet do 3 godzin. Ważne by było mu ciepło.

      Usuń
  17. Bułki są przepyszne :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. czy ciasto może poleżeć przez noc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na rośnięcie. Kolejnego dnia należy wyjąć ciasto na około godzinę przed pieczeniem, aby się ociepliło.

      Usuń
    2. dziękuję za szybką odpowiedź, w takim razie biorę się za ciasto i bułeczki będą na sobotni poranek

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.