piątek, 16 listopada 2012

Azjatycka sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem

Azjatycka sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem


Niejednokrotnie wspominałam Wam, jak bardzo lubię kuchnię chińską. Różnorodność dań, smaków i dodatków sprawiają, że często potrafi nas zaskoczyć czymś niebanalnym dla kubków smakowych Europejczyka. Sałatka na bazie makaronu ryżowego, którą dziś Wam prezentuję początkowo może wydawać się dość zwyczajna. W końcu w jej skład wchodzi makaron, mięso, warzywa i dressing. Niby nic szczególnego, a jednak. Wyjątkowego smaku nadaje jej sos na bazie masła orzechowego, z jednej strony dość mocny w smaku i wyrazisty, z drugiej orzeźwiający za sprawą dodatku soku z limonki. Dodatkowym plusem tej sałatki jest fakt, że jest niezwykle sycąca. 


SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, KURCZAKIEM I ORZECHOWYM DRESSINGIEM 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 ogórek, obrany i pozbawiony pestek
  • pół czerwonej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
  • pół żółtej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
  • mały pęczek dymki, posiekanej
  • 1 duża marchewka, obrana, pokrojona w długie paski
  • 300 g piersi z kurczaka bez skóry
  • dressing orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego, 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sok z 1 limonki, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 2-centymetrowy kawałek imbiru (drobno posiekany), 1 łyżeczka brązowego cukru, 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • do posypania: uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kropimy olejem sezamowym. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Mięso gotujemy w wodzie lub bulionie przez około 10 minut. Przestudzonego kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców. 
Makaron łączymy z warzywami mięsem. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzeszkami.

Przepis na azjatycką sałatkę z dressingiem orzechowym powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play


Polecam Wam również inne azjatyckie sałatki

(salatka z makaronem ryzowym

10 komentarzy :

  1. Ależ mi się podoba ta sałatka, kolorowa dla oka i można ją do pracy wziąć w pojemniku. Zapisuję do koniecznego wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie ;) i ten plaster limonki...mmm aż mam ochotę polizać monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, na piatkowy obiadek idealna!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nigdy nie jadłam tego makaronu, chociaż przykuwa moją uwagę coraz bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Każda Twoja sałatka Malwinko jest przepyszna:-) Zjadłabym chętnie na obiad takie cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis...na pewno skorzystam,bo również uwielbiam kuchnię chińską.Ja dziś zrobiłam dorsza po chińsku,przepis dostałam od kucharza chińskiego i uwielbiam ten smak,więc jak będziesz miała ochotę skorzystać to zapraszam do siebie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie niebanalne smaki, warte wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bo ja wiem, czy nic szczegolnego? Mi tam sie podoba. Zwlaszcza z tym dressingiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.