czwartek, 4 października 2012

Zdrowe bułki do hot dogów

Zdrowe bułki do hot dogów


Bułki do hot dogów pełnoziarniste

Dziś zapraszam Was na bułki do hot dogów w zdrowym wydaniu. Te paluchy kuszą już samym wyglądem. Posypałam je dużą ilością nasion, aby przemycić jeszcze więcej witamin . A już jutro zapraszam Was na dietetyczną wersję coleslawa. Będzie idealne pasować do tych bułeczek. Pojawi się także przepis na pikantny i lekki sos do hot dogów. 

Bułki do hot dogów zdrowe

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI DO HOT DOGÓW

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 230 g mąki pszennej (typ (650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 40 g mleka w proszku*
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna do posypania: słonecznik, dynia, sezam, len
W misce mieszamy mąki z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W pozostałej wodzie (300 ml) dokładnie rozpuszczamy mleko w proszku. Do mąki dodajemy drożdże, mleko, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą formujemy w podłużną bułeczkę, spłaszczamy lekko, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 40 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy ziarnami. Pieczemy przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

*jeśli nie macie mleka w proszku, użyjcie 300 ml świeżego mleka i do mąki dodajcie dodatkową 1-2 łyżeczki cukru


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

31 komentarzy :

  1. Jak pysznie, przepis na pewno się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne bułeczki, będę musiała wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. takie bułeczki jak marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo zdrowo i apetycznie. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne bulki! Bylabym sklonna zupelnie zapomniec o parowkach - wystarczylaby mi taka bula...

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnoręcznie przygotowane bułki do hot dogów to jest COŚ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takiego hot - doga chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe bułki, uwielbiam takie z naprawdę dużą ilością ziaren :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie no oczywiście, że ja bym je jadła z różnymi dodatkami nie ograniczając się do parówek :) są bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Własne pieczywo zawsze jest najpyszniejsze, a takie bułki idealnie pasują do hot-dogów! Na pewno z ich dodatkiem wszystko jest bardzo apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie, zmierzasz w dobrym i smacznym kierunku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł! Zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. coś wspaniałego:) nie dość, że piękne, to jeszcze pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ piękności nam zaserwowałaś, cudeńka!!!! Jedna no może dwie takie smaczności i nie potrzebuje żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają pięknie, jak z piekarni, nie powiedziałbym, że to domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszą być przepyszne ...a te ziarenka dodają im niesamowitego uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja bez śniadania i aż mi zagrało coś "tam w środku";)

    OdpowiedzUsuń
  18. dzięki, przyda się do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wczoraj zrobiłam te bułki, ale nie wiem w czym popełniłam błąd. Ciasto dobrze rosło, trzymałam tyle czasu, ile podałaś. Ale jak już je wykładałam na blachę to się "rozjeżdżały" na boki i wyszły raczej takie za przeproszeniem "krowie placki" a nie wyrośnięte bułeczki;) Może mi podpowiesz co robię nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaką konsystencję miało ciasto (czy było zwarte) i czy odmierzałaś składniki przy pomocy szklanki czy wagi?

      Usuń
  20. Jeżeli w przepisie jest waga a nie szklanki to używam wagi. Robiłam ciasto drożdżowe wiele razy tylko raczej na bułki słodkie czy rogaliki i nie było problemu więc wg mnie konsystencja była dobra. Ale może przy takich bułkach jest inaczej? Bałam się dodawać więcej mąki, bo raz tak zrobiłam i mogłabym wtedy tymi bułkami komuś łeb rozwalić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak przy takim na bułki słodkie. Więc tu nie było z Twojej strony żadnego błędu. To może formowanie bułek Ci nie wyszło?

      Usuń
  21. Wydawało mi się, że się dobrze formują, ale chwilę po tym jak położyłam je na blasze zaraz zaczynały się "rozlewać". Sama już nie wiem co powinnam poprawić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czyli na drugim rośnięciu się rozlały? W trakcie pieczenia nie urosły do góry?

      Usuń
  22. Dokładnie tak i w trakcie pieczenia nie urosły nic a nic. Po prostu się upiekły, ale do wyglądu bułki to im daleko;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Będę dziś robić hot dogi z frankfurterek z młodą kapustą i szukałam dobrego przepisu na bułki. Chyba zrobię od razu dwie porcje! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.