wtorek, 2 października 2012

Yakitori (japońskie szaszłyki z kurczaka)

Yakitori (japońskie szaszłyki z kurczaka)

 Szaszłyki japońskie przepis

Yakitori to japoński szaszłyk przygotowany z mięsa drobiowego. Do marynowania mięsa wykorzystuje się sos sojowy, mirin oraz sake. Niekiedy do marynaty dodaje się także inne przyprawy, ja jednak postawiłam na najprostszą wersję tych szaszłyków. Podałam je z ugotowanym na parze ryżem oraz pikantną azjatycką surówką. To niezwykle miła odmiana dla klasycznych szaszłyków.

Yakitori przepis

YAKITORI (JAPONIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 450 g piersi z kurczaka
  • marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki mirinu, 4 łyżki sake, 1 łyżka cukru pudru
  • patyczki do szaszłyków
Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę lub podłużne paski. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy do niej mięso i odkładamy do lodówki na całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie (zapobiegnie to ich przypalaniu w trakcie pieczenia). Nabijamy na nie mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 

Szaszłyki z kurczaka z sosem sojowym

AZJATYCKA PIKANTNA SURÓWKA

Składniki:
  • 1 duża marchew
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 długi szklarniowy ogórek
  • pół czerwonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • zalewa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1/4 łyżeczki cukru pudru
Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki. Pora myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie paski. Ogórka siekamy w słupki (jeśli ma dużo pestek, wykrawamy je). Łączymy składniki zalewy, dodajemy imbir, czosnek i chili. Warzywa wrzucamy do zalewy, mieszamy i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 


Yakitori przepis

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy :

  1. Mezczyzna zawsze nazywa je "jakitaki" :) Osobiscie uwazam, ze wcale nie sa jako-takie, ale pyszne. Od samego patrzenia zrobilam sie glodna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Wojtek jadł je pierwszy raz i bardzo mu posmakowały. Szczególnie w towarzystwie pikantnej surówki.

      Usuń
  2. Jejuu.. marzę o takim posiłku :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zachęcająca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam taką kuchnię...super wyglądają te szaszłyczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Powinnaś prowadzić warsztaty ze sztuki podawania!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wsunąłbym dziś taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś mistrzynią orientalnych przysmaków! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele bym dała za taka kolacje :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta nazwa bardziej nam się podoba od zwykłych szaszłyków :-) Wyglądają super i bardzo apetycznie. Miła odmiana :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. i dlatego kocham kuchnie azjatycka ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się przepysznie, a przede wszystkim odmiennie od znanych mi szaszłykowych propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna wersja szaszłyków , bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej ciekawa jestem jak one smakują nigdy takich nie jadłam.Marynata z sake ciekawe...
    Gdzie mogę dostać sake?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sake kupuję przez Internet. Zapewne dostaniesz ją też w kuchniach świata

      Usuń
  14. pychunia :)
    na grillu też dobre
    http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-z-tymiankiem-i-szafranem/
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.