niedziela, 28 października 2012

Chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą

Chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą


Tym razem w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów proponuję Wam słodką propozycję śniadaniową, a mianowicie chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą. Jest to przepis Sophie Dahl, który wzbogaciłam o dodatek kokosu i czekolady. Autorka proponuje jeść go z dodatkiem masła, jednak mój Połówek zdecydowanie bardziej woli ten chlebek w towarzystwie szklanki mleka. 


CHLEBEK BANANOWO-KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ
Śniadanie Mistrzów #2

Składniki (na foremkę o długości 20 cm):
  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 170 g mąki
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt, dalej miksujemy. Wrzucamy banany i miksujemy całość. Mąkę połączoną z sodą oczyszczoną wsypujemy do ciasta i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy czekoladę i wiórki, mieszamy łyżką. Foremkę natłuszczamy masłem, wysypujemy bułką tartą lub mąką (ja foremkę wyłożyłam folią aluminiową). Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Chlebek na początku będzie miał jasną barwę, później w trakcie pieczenia zacznie ciemnieć.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.



30 komentarzy :

  1. Och, to zdecydowanie jest śniadanie godne mistrza. Chociaż... chlebek bananowy o każdej porze smakuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek, cudownie wygląda! Ależ to musi być pyszne! Słonecznej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie śniadania! Szkoda,że nie można takich jeść codziennie hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio uwielbiam bananowe chlebki. ten na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny :). Ja jednak wolałabym coś takiego na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie upiekę, ale... ile tej mąki? Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo- dziękuję za czujne oko. Mąka już jest w przepisie;)

      Usuń
  7. Bardzo smakowity pomysł na miły początek dnia. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe śniadanie, obiad i kolacja, o podwieczorku nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe ile to ma kalorii :D
    A te 180 stopni to z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu. A kaloriami nie warto się przejmować, tym bardziej w okolicach weekendu;)

      Usuń
  10. Coś dla mnie! Banan, kokos i czekolada! Idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm ,chlebek napakowany pysznosciami , banany i czekolada *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek znam i robię w wersji podstawowej, Twoje dodatki mogą ożywić nieco już znudzony smak

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi apetytu Malwinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi rowniez najbardziej smakuje ze szklanka mleka i, jesli mam wyjatkowo rozpustny nastroj, odrobina Nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Magda FA: A czy w tym chlebku jest duża szansa na zakalec...? Bo ja mam ostatnio zakalcowy uraz, więc tak asekuracyjnie pytam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, myślę, że szanse są niewielkie. Pamiętaj tylko, by składniki były w temperaturze pokojowej;)

      Usuń
  16. Chętnie rozpoczęłabym dzień takim cudem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Opłacam kuriera tylko wyślij kawałek na jutrzejsze śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prawdziwie mistrzowskie sniadanie :) Nie pogardzilabym takim chlebkiem Moge sie poczestowac? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłem już go kilka razy, bomba

    OdpowiedzUsuń
  20. jakie wymiary ma mieć foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20 cm, wymiary masz nad składnikami.

      Usuń
  21. ok dziękuje,nie zauważyłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.