piątek, 19 października 2012

Panzanella

Panzanella


Za oknem coraz bardziej jesiennie. Na targu coraz mniej pachnących słońcem pomidorów.  Najlepiej pożegnać się z nimi zajadając  panzanellę. Panzanella to bardzo prosta w wykonaniu włoska sałatka, której podstawą są pomidory i czerstwy chleb. Przyprawia się ją octem winnym i dobrej jakości oliwą. Czasem jako dodatek pojawiają się także inne bardziej wyszukane składniki, jednak ta najprostsza wersja wydaje się być najsmaczniejszą. 


PANZANELLA

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża ciabatta
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 duże żółte pomidory
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
  • dressing: 4 łyżki oliwy EV, 1-2 łyżki octu winnego, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Ciabattę należy pokroić w kromki, a następnie ugrillować z obu stron na patelni. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki ciabattę, pomidory, czosnek, cebulkę, całość zalewamy sosem i mieszamy. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

*Sałatka świetnie sprawdzi się jako propozycja lekkiej kolacji lub dodatek do dań z grilla. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.



27 komentarzy :

  1. Takie proste pomysły są najpyszniejsze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste składniki a tak dobrze smakują! Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. za oknem coraz bardziej jesiennie, a ty zatrzymałaś lato na swoim talerzyku:) co za pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. W prostocie siła :-) Niestety, nadchodzi czas na pożegnanie się na jakiś czas z pachnącymi pomidorami. Pożegnanie w tej wersji podoba nam się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Będzie brakować pięknych, pachnących pomidorów:( Sałatka zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowna panzanella! wspaniały sposób na sezon pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomidory i oliwa, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Juz dawno chcialam wyprobowac ten przepis i moze czas najwyzszy, zanim pomidorki znikna znowu na caly rok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można dodać jakiegoś sera, czy to już będzie profanacja;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkałam się także z bardziej "wypasionymi" wersjami panzanelli (sama mam jedną taką na blogu). Wersje z dodatkiem serów też widziałam, np. z dodatkiem mozzarelli lub sera z niebieską pleśnią.

      Usuń
  10. Smaczny sposób, aby choć na chwile przedłużyć sezon pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba mam już na jutro śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne połączenie składników! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczna propozycja, muszę tylko "sczerstwić" jakieś pieczywko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurcze takie proste i takie pyszne!
    nie znałam tej nazwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. No patrz, nie wiedziałam, że robię Panzanellę... Dodaję chleb do pomidorów, trochę dusze i zalewam oliwą-uwielbiam. A myślałam, że cos odkryłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię. To najpyszniejsza sałatka pod słońcem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo mi się podoba ten przepis, więc zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne, genialne w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jakże proste i malownicze danie:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam! moja ukochana robi Jamie O. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Panzanella jest obłędna, a z dodatkiem pieczonej papryki to już w ogóle mistrzostwo galaktyki. Spróbuj koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.