środa, 31 października 2012

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe


Te ciasteczka piekłam w ubiegły weekend. Przygotowałam je na podstawie przepisu na migdałowe ciasteczka z orzechami macadamia. Z pewnością posmakują wielbicielom orzechów. Koleżanka stwierdziła, że połówki orzechów włoskich wyglądają, jak zapieczone w cieście małe mózgi. Ja osobiście aż tak dużego podobieństwa nie dostrzegam, nie zmienia to jednak faktu, że te ciasteczka fajnie wkomponują się w menu halloweenowej imprezy.


CIASTECZKA ORZECHOWE

Składniki (na 20 sztuk):
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 40 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z orzechami i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę i całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 15-30 minut. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy lekko, w każdą wciskamy połówkę orzecha. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między ciastkami). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12 minut. Pozostawiamy na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.


Inne słodkie wypieki z dodatkiem orzechów
(ciastka orzechowe (ciasto orzechowe ze sliwkami (orzechowe tarteletki

25 komentarzy :

  1. Jakie fajne! Uwielbiam włoskie orzechy, pieczone jeszcze bardziej, na słodko to już w ogóle och.
    Chrup chrup.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba ukradnę w końcu ten przepis na ciasteczka :) Ciągle brak mi czasu, ale chyba się wezmę za siebie i je upiekę bo wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taki móżdżek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi sie zawsze kojarzyly z mozgami :) To chyba moje ulubione orzechy, w ciastku czy bez niego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle coś dobrego na osłodę u Ciebie :) Lubię takie małe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechy włoskie zawsze w dzieciństwie kojarzyły mi się z mózgiem :). Takie menu halloweenowe bardzo mi się podoba. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo, że nie obchodzę helloween ani mnie specjalnie nie obchodzi to zachwyca mnie kreatywność na blogach ku temu. :) Smakowita makabreska.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nazwa bezbłędna:) A ciasteczka widać, że przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Halołinowe, czy nie, na pewno są pyszne i chętnie zjadłabym takie właśnie teraz. Cieplutko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam mniam, a raczej chrup chrup:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne ciasteczka i bardzo do mózgów podobne. :) A poza tym ich jedzenie dobrze wplywa na mózg. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo jaki ciekawy pomysł! : 3

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdy zobaczyłam je na fb wiedziałam, że coś mi przypominają :) teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam pytanie w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka ????

    OdpowiedzUsuń
  16. mam pytanie w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. yolando 180 stopni, czyli średnio nagrzany piekarnik

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.