wtorek, 23 października 2012

Migdałowe ciastka z orzechami macadamia

Migdałowe ciastka z orzechami macadamia


Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy moją kuchnię wypełnia zapach świeżo upieczonych ciasteczek. Nieodłącznym dodatkiem do ciastek są różnej maści ekstrakty (nie mylić z cuchnącymi chemią olejkami do ciast). Przez kilka lat żyłam w przeświadczeniu, że najcudowniejszym z ekstraktów jest ekstrakt z wanilii. Później pojawiły się inne- pomarańczowy, miętowy, cytrynowy i w końcu...migdałowy. Nie ukrywam, że chętnie nabyłabym perfumy, które pachniałyby tak cudownie. Wąchając zawartość buteleczki ma się nieodpartą ochotę na spróbowanie choć odrobiny tego cuda. Zawartość 82% alkoholu powinna jednak skutecznie wybić nam to z głowy (poza głową Połówka, bo on rzecz jasna musiał sprawdzić, jak ekstrakt smakuje solo). 
Co najlepiej zrobić jesienią po powrocie do domu? Założyć ciepłe kapcie, owinąć się kocem i z filiżanką w dłoni delektować się smakiem domowych ciasteczek. Migdały, rozpływające się w ustach orzechy makadamia...i jesień już nie jest taka straszna. 


MIGDAŁOWE CIASTKA Z ORZECHAMI MACADAMIA

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 40 g drobno zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 orzechów macadamia, podzielonych na pół
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i migdałami. Dokładnie miksujemy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy (będą rozlewać się na boki). Na środku każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczmy przez 12 minut. Pozostawiamy na blasze na 3 minuty i przenosimy na kratkę. Ciastka przechowujemy w puszce do 2 tygodni. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

*Ekstrakt migdałowy i orzechy macadamia nabyłam w sklepie internetowym SKWORCU Od ponad dwóch lat zaopatruję się w nim w przyprawy, zarówno te znane, jak i bardziej egzotyczne. 


20 komentarzy :

  1. Sliczne ciasteczka. I ja lubie takie migdalowe. Wlasnie mi przypomnialas, ze czas najwyzszy zaczac przegladac przepisy na ciasteczka. Co roku pieke je dla moich bliskich :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam migdały i wszystko co migdałowe. Wpraszam się na jedno takie piękne ciasteczko :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadlam tych orzechow :(

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha do mojej porannej kawki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno Cię nie odwiedzałam :( Ale jakoś ogólnie do innych słabo zaglądałam, przez ostatnie zabieganie.
    Ciasteczka cudne, myślę że orzechy macadamia mogą się w tej formie świetnie sprawdzić, bo do jedzenia jako przekąska same, jakoś mi nie podchodzą. Śmiałam się z koleżanką że to mydło formowane na kulkę :D
    Ah i zapomniałabym, piękne zmiany na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, kruche ciasteczka, kocyk i kubek herbaty. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  7. <3 zaraz biegnę po orzechy do sklepu i rozgrzewam piekarnik! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię orzechy macadamia, dlatego te ciastka na pewno by mi smakowały! :) Mam je w spiżarni, myślę że czas je wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesteś Ciasteczkową Królową :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastka z orzechami macadamia są rewelacyjne w smaku. Z ekstraktami niestety ciężko...trudno dostępne, zostaje jedynie allegro. Ciasteczka musiały pięknie pachnieć.

    Ładnie tu u Ciebie, dawno nie byłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A wiesz, ze gdzies mi ostatnio mignely migdalowe perfumy? Pachnialy oblednie. I jestem pewna, ze te ciastka pachna co najmniej rownie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajne....tak do herbaty....rozmarzylam sie....

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne ciacha. :)
    Nie chce mi się robić, ale wpadłabym na kilka do CIebie:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Macadamię uwielbiam, jadłam niedawno. A prawdziwe ekstrakty, niestety, drogie i trudno dostępne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Migdały i macadamia w jednych ciastkach. Musiały być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tak myślę, że macadamia mieści się w pierwszej trójce moich ulubionych orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne te ciasteczka. I te orzeszki, no bajka po prostu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.