wtorek, 16 października 2012

Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym

Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym


Uwielbiam przygotowywać różnej maści klopsiki. Tym razem postawiłam na musztardowo-ziołowe, które podałam razem z pikantnym sosem pomidorowym i makaronem. Sam sos wzbogaciłam o dodatek zielonych oliwek. Danie nie jest aż tak szybkie w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne. Polecam Wam serdecznie!


KLOPSIKI W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 450 g mielonego mięsa (u mnie zmielona wieprzowina z częścią wołowiny)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)
  • sos: 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 450 ml przecieru pomidorowego, pół łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), 1/4 szklanki posiekanych oliwek, 4 łyżki bazylii, 1 czerwone chili, 1 łyżka octu sherry, sól i pieprz do smaku
  • do posypania: tarty grana padano
Do mięsa dodajemy posiekany czosnek, musztardę zioła, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić, dodajemy do niej jajko i kilka łyżek bułki tartej. Formujemy 16 klopsików i lekko natłuszczamy je oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni. Klopsiki możemy również usmażyć na patelni. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przygotowujemy sos. 
Czosnek, pozbawione pestek chili i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, ocet, dodajemy cukier i oliwki. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy porwane listki bazylii. Odcedzony makaron dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze, na każdą porcję kładziemy po 4 klopsiki. Całość posypujemy tartym serem. 


Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

10 komentarzy :

  1. Pyszny obiad :) Bardzo apetyczne zdjęcia x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu te zdjęcia miały nawet nie ujrzeć światła dziennego (są bardzo kiepskie), ale chciałam się mimo wszystko podzielić z innymi przepisem;)

      Usuń
  2. Świetne klopsiki, bardzo mi się podoba dodatek musztardy, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite klopsiki z pysznym makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak z klopsikami można kombinować na różne sposoby. Super obiad! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również podzielam sympatię dla dla klopsików.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały przepis, wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. O dziewczyno, ale mi narobiłaś teraz smaka na takie jedzonko :) a u mnie kapuśniak ;p no jak nic do makaronu z klopsikiem nie podobny :) pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.