czwartek, 25 października 2012

Granola dyniowa

Granola dyniowa


Po granoli, którą widzicie na zdjęciach pozostało już tylko wspomnienie. Jeśli lubicie rozpoczynać dzień od słodkich śniadań, z pewnością Wam ona posmakuje. Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania razem z Mirabelką, Maggie, Mopsikiem, Dobromiłą, Wierą, Lejdi, Siaśką, Bartoldzikiem i Tomkiem

Przepis dodaję do akcji Bei- Festiwal Dyni 2012. 


GRANOLA DYNIOWA

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki puree z dyni*
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
W misce łączymy purree, sól, miód, cukier, cynamon, imbir, gałkę i ziele angielskie. Wsypujemy płatki, pestki dyni i słonecznika oraz orzechy. Całość mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dosypujemy odrobinę płatków. Jeśli zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek purree (możemy także dodać jabłko starte na drobnych oczkach). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy płatki w równej warstwie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 35-50 minut**, aż całość ładnie się zrumieni. Co jakiś czas należy przemieszać płatki (ja robiłam to co 10-15 minut). Granolę pozostawiamy do ostygnięcia na blasze a następnie umieszczamy w pojemniku (większe kawałki kruszymy). Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem.

*aby przygotować puree z dyni należy pokrojony w kostkę miąższ z dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku do miękkości a następnie zmiksować na gładkie puree.
**moja granola piekła się około 45 minut. W trakcie mieszania warto kontrolować stopień zrumienienia granoli i w razie potrzeby wyłączyć ją wcześniej.
*** osoby dbające o linię mogą  pominąć dodatek cukru do granoli lub zamienić go na erytrol lub ksylitol

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Polecam Wam także granolę jabłkowo-cynamonową
(granola jablkowa

19 komentarzy :

  1. Od dawna się zbieram za upieczenie granoli, chyba przyśpieszyłaś u mnie ten proces i niedługo się zdecyduję. Twoja wygląda tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja śniadaniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się zapowiada, a zdjęcia piękne. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiałam się kiedyś czy z dyniowym puree można. No i proszę można. Super zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowej jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna na moje śniadanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Granolę uwielbiam, a wersję z dynią widzę pierwszy raz. Świetny pomusł:)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba się skuszę:)Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. dyniowa to by u mnie zniknela raz dwa

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie najlepsze sniadanie to wlasnie slodkie sniadanie. Szalenie mi sie podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Granola z puree z dyni jest niesamowita :)). Wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. takie śniadania, to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysl Malwinko! Przy nastepnej porcji dyniowania na pewno sprobuje!
    Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podziwiam Cię, chciałabym sobie zrobić taki materiał na zdrowe śniadanka, ale mam lenia ostatnio... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No proszę, też ostatnio robiłam :) Pyszna jest, prawda? :) śniadanko z taką granolą to sama radość :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przyznam, że bardzo mnie zaciekawiło, gdy pisałaś o granoli z dynią. Teraz jak ją widzę i czytam przepis, to nabrałam większej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.