piątek, 14 września 2012

Zupa z pieczonych pomidorów i mascarpone

Zupa z pieczonych pomidorów i mascarpone


W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni włoskiej. Dziś ciekawa alternatywa dla klasycznej pomidorowej, mianowicie zupa z pieczonych pomidorów z mascarpone. Aromatyczne i kremowe zupy są dla mnie kwintesencją lata. Serdecznie Wam polecam!

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)



ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I MASCARPONE (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1,2 kg pomidorów (użyłam malinowych)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 średnie, obrane i drobno posiekane
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana (opcjonalnie*)
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz, suszone oregano
Pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Posypujemy oregano. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy obok papryki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Warzywa studzimy, z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę również siekamy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chili, smażymy 30 sekund. Dodajemy pomidory (wraz z sokiem) i cebulę, smażymy 3 minuty. Całość zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone wymieszane z bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem.

*jeśli chcecie otrzymać łagodniejszą wersję zupy, pomińcie dodatek chili


Wypróbujcie także inne przepisy na zupę pomidorową
(zupa pomidorowa z pesto i mozzarella(zupa z pieczonych pomidorów(zupa pomidorowa z soczewica

16 komentarzy :

  1. Może być ciekawym zamiennikiem zwykłej pomidorowej ;) Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna pomidorówka :) a zabielanie serkiem mascarpone uważam za genialne i sama często dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się wydaje, że wpadam dzisiaj do Ciebie na zupę:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinko nie wpadłabym na ten dodatek mascarpone do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze takiej pomidorówki, ale będę o niej myśleć, bo pomysł świetny:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ musi być pyszna! Miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Slodki serek mascarpone, pikantna chilli, dojrzale pomidory... To musi smakowac niebiansko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko -ostra - musi być pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna zupa na te chmury za oknem:-) i już się jakoś słoneczniej zrobiło w domu, nie chcę myśleć co by było gdyby taka zupa trawiła na mój stół. Mniam....

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam juz o tej zupie. podobno świetna. pewnie znowu podkradnę Ci przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. już po składnikach i zdjęciach widać, że zupa jest wspaniała, śiweny sposób z tymi pomidoami, w ten sposób nie trzeba kupować żadnych przecierów :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna! Pyszna musi być.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zbieram się do pomidorowej z pieczonych pomidorów, mascaprone to ciekawa alternatywa dla śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Spróbowałam raz pomidorowej z pieczonych pomidorów i przepadłam! Jest dla mnie wyśmienita! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  16. jest pyszna...:) lepsza niż zwykła pomidorówka ....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.