czwartek, 13 września 2012

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek


Dziś przepis na tiramisu w wersji bezjajecznej. Przygotowałam je na wieczór włoski, o którym Wam wspomniałam. Mój Połówek uwielbia ten deser, ja tym bardziej, ponieważ robi się gi błyskawicznie. W podobnie szybkim tempie lubi też znikać. Możemy go przygotować także w pucharkach lub kieliszkach. 



TIRAMISU (BEZ JAJEK)

Składniki (na formę 26 cm x 13 cm):
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru*
  • 250 ml mocnego naparu kawowego 
  • kieliszek amaretto
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • kakao i starta gorzka czekolada do oprószenia ciasta
Robimy mocny napar kawowy (u mnie 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 250 ml wrzątku, możemy go lekko dosłodzić). Odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone krótko ubijamy razem z cukrem pudrem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serka, mieszając łyżką. Do zimnej kawy dodajemy amaretto, maczamy w niej biszkopty (robimy to bardzo szybko, aby się nie rozpadły i zbytnio nie rozmiękły) i układamy na dnie naczynia**. Na warstwie biszkoptów rozkładamy połowę masy z mascarpone, kolejno znów biszkopty i resztę kremowej masy. Całość posypujemy kakao i startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.

*lub więcej do smaku
**formę warto wyłożyć folią aluminiową

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut

31 komentarzy :

  1. ja też wolę wersję bez jajek, zresztą tutaj widać :) http://lolajoo.blogspot.com/2012/03/tiramisu-przepis-moja-wersja.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, deser szybki w wykonaniu, a już sobie wyobrażam jak obłędnie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty kusisz od samego rana, podziel , że się chociaż kobieto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm uwielbiam tiramisu, mogę się poczęstować kawałeczkiem?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam tiramisu, myślę, że to bez jajek jest równie pyszne jak tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Probowalam wersji bezjajecznej i tez jest niezla, chociaz tradycyjna bije ja na glowe. Bardzo elegancko wyglada twoje tiramisu, moje po przelozeniu na talerzyk jest zwykle wybitnie rozpackane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najczęściej robię tiramisu z jajkami. Niestety szczęśliwe kurki mojego dostawcy od miesiąca nie niosą zbyt wiele , a na tych sklepowych wolałam nie robić.

      Usuń
  7. Na taki to się skuszę :D Wyglada REWELACYJNIE :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis, prosty i szybki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie:) każdy pisze, że deser pyszny i prosty, ale wstyd się przyznać, nigdy jeszcze go nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aleś mi smaka narobiła:) Świetnie wygląda, aż ciekaw jestem smaku..

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, mniam~ Od jakiegoś czasu kombinuję jak zastąpić mascarpone - kiedy mi się uda od razu robię tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak u mnie się pojawia to też błyskawicznie znika :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malwinko, zaraz zapisuję ten przepis. Moja córka uwielbia to ciasto, a ja szukałam dobrej wersji bez jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. o jeny jak dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardziej podobaja mi sie przepisy na tiramisu bez jajek :) jakos pewniej sie czuje :)

    Przepis zapisuje i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie robiłam! Dziękuję za pyszne przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja , ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślałam, że bez jajek się nie da :)

    OdpowiedzUsuń
  19. zabieram sie za tiramisu od dawna i jeszcze nie zdarzylam zrobic ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam tiramisu, ale nie miałem jeszcze okazji robić go samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dawno nie robiłam tiramisu. Uwielbiam. Cudowny deser, choć kaloryczny bardzo.
    Ja robię z jajkami,ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, bo na pewno jest bardzo pyszna. :)
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  22. jak ja lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Boskie!!! Rodzinka wylizała alufolię ;) A musisz wiedzieć, że jestem mistrzynią zakalca ;) Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało:)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Świetny przepis! Zrobiłam je, bo chciałam zużyć serek mascarpone, no i zniknęło ani się obejrzałam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Super deser, wersja bez jajek jest zdecydowanie lepsza.
    Już mama smaczek, idę zrobić......

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyszlo pyszne i zniknelo w mig.Zrobilam z likierem pigwowym(odrobinke) i na 500g serka dalam 200g smietany.Super.Tylko te kalorie!Nic to wkrotce zrobie znowu.Polecam!Smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...