środa, 19 września 2012

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku przepis
Rolada z boczku

W ubiegłym tygodniu wybrałam się do sklepu mięsnego z zamiarem kupienia małego kawałka wędzonego boczku. W domu zorientowałam się, że pani ekspedientka nie zrozumiała mnie zbyt dobrze, bo w siatce miałam spory płat surowego mięsa. Boczek miał bardzo niewielką ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam upiec go w formie rolady. Tak przygotowana domowa wędlina jest o wiele lepsza od tej zakupionej w sklepie. 

Boczek rolowany przepis

ROLADA Z BOCZKU

Składniki:
[przepis własny]
  • około 1,2 kg surowego boczku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • niebarwiący sznurek
Płat boczku o grubości 2-3 cm nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Następnie każdą ze stron posypujemy oregano, bazylią i słodką papryką. Czosnek drobno siekamy, posypujemy nim boczek tylko z jednej strony. Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy nitką lub cienkim sznurkiem. Całość polewamy oliwą, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Boczek owijamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do piekarnika. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy dalej przez około 30 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Boczek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i następnie przenosimy do lodówki. Kolejnego dnia zdejmujemy sznurek i kroimy mięso. Należy pamiętać o tym, że rolada musi jakiś czas odstać w chłodzie zanim będziemy ją pierwszy raz kroić. Jeśli zrobimy to od razu po wyjęciu z piekarnika, soki z rolady wypłyną i nie będzie trzymała swojej  formy. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 1 godzina 30 minut.

33 komentarze :

  1. Pomysł rewelacyjny. Mój mąż byłby zachwycony, bo ja akurat za boczkiem nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taki boczek:)
    Idealnie zawinięty!

    OdpowiedzUsuń
  3. To oczywiste, że sklepowe wędliny nie mogą równać się z tymi upieczonymi samodzielnie w domu. Boczuś mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł:) piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, ta rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę wypróbować. A pieczone wedliny w domu są pyszne i bez konserwantów

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł. Piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, a rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę koniecznie wypróbować! Często właśnie przygotowuję wedliny w domu w końcu sa pysszne i bez konserwantów a te ze sklepu mają wszystkie taki sam smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Nie ma to jak domowy wyrób.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwinko,

    najlepsze rzeczy powstają z przypadku! Jak widać na załączonych zdjęciach boczkowi wyszło na dobre, że znalazł się w Twojej torbie z zakupami :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, takie domowe mięsko pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki boczek jest rewelacyjny. U mnie w domu od lat taki jemy tylko, że jedynie z majerankiem. Pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. prostota tego dania wręcz zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale musi być pyszny..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  12. nie oparlabym sie takiej roladce w zadnym wypadku, wyglada extra.

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak zdecydowanie uwielbiam domowe wedliny :) sprzedawczyni pomimo nie zrozumienia ... wybrala ci piekny kawalek miesa :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiałam kiedy moja mama robiła taka z majerankiem i do tego ćwikła, ehhh, super smak!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką roladę z boczku moja Mama zawsze przygotowuje na święta. Zawsze z grubą warstwą majeranku na wierzchu. Taka domowa wędlina jest przepyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie :-) Też czasem robię takie rolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny kawałek boczku, wrąbałabym taką roladę tylko uszy by mi się trzęsły, bo boczek to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. piekna roladka:) nie tak dawno sama taką upiekłam, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  19. moja mama piecze taki boczek a najbardziej lubię go, gdy jest jeszcze ciepły, pysznie:0

    OdpowiedzUsuń
  20. u mnie jeśli pojawiają się mięsne rolady - to znak, że idą święta!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rzeczywiście ładny boczuś udało Ci się dostać. Rolada wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. No i pysznie! Boczus już długo za mną chodzi, jak wyczerpię jesienne warzywka to z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka rolada to u mnie w domu podstawa Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękna! Wrzucam do ulubionych. Poczeka na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. No, jak to mówią.. nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło, bo roladka z pewnością byla świetna;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam taka roladę, nie ma to jak domowe wędliny :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak tu odstawic do ostygniecia jak najlepszy ten pierwszy chrupiący i jeszcze cieply plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  28. czy boczek jest ze skórka pieczony?

    OdpowiedzUsuń
  29. czy boczek jest pieczony ze skórką ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłem, już pachnie smakowicie. Teraz maceruje się w lodówce. Ach te 24 godziny, jak to wytrzymać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.