niedziela, 9 września 2012

Prosty chleb razowy

Prosty chleb razowy


Dziś zapraszam Was na pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu chleb razowy. Nie wymaga on zbyt wiele pracy, do tego jest niezwykle smaczny. Podstawowy przepis wzbogaciłam o ziarna słonecznika, które dodałam do ciasta. 



PROSTY CHLEB RAZOWY

Składniki (na 2 małe bochenki):
[źródło]
  • 225 g mąki pszennej typ 650
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g miękkiego masła
  • 450 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1 jajko do posmarowania
  • ulubione ziarna do posypania chleba, np. słonecznik, pestki dyni 
 Mąkę mieszamy ze sobą, dodajemy sól. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło i wodę (możemy dodać także słonecznik). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 
Dwie keksówki (o wymiarach 20x10) smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto i odstawiamy do rośnięcia na około pół godziny. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim bochenki, a następnie posypujemy je ulubionymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy dalej 15-20 minut. Studzimy na kratce.



31 komentarzy :

  1. Malwinko, cudowny ten chlebek. Piękny ma kształt i wnętrze. No, a kanapki wyglądają bardzo pyszniasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny chlebek, z pomidorkiem i dymką - samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Razowy i taki puszysty! muszę zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. alez ja bym zjadła taka pajdke z pomidorem i szczypiorkiem!!! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem, co myślisz o tego typu zabawach, ale nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award - uważam, że w pełni na to zasługujesz! :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dawno nie piekłam chleba, ten nie wydaje się zbyt pracochłonny, a taki teraz najbardziej mi odpowiada, więc zapewne zrobię go w niedługim czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny i zdrowy chlebek , lubię robić z takiego kanapki ,fajny przepis ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie proste przepisy:) Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny chlebek. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jest cudowny. Nie piekłam jeszcze chleba, chociaż często o tym myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że wszyscy próbowali swych sił w konkursie ze Smakowitą ;)
    ja jakoś się nie zabrałam za swój chlebek... trochę żałuję, no ale cóz.

    Życzę wygranej z tak ładnym chlebkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwinko, mogłabym wiedzieć jakiego aparatu używasz? :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały bochenek. a kanapeczki z ostatniego zdjęcia takie, jakie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj upiekłam! pyszny i łatwy w przygotowaniu!:)

    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny chlebuś .... życzę powodzenia i trzymam za Ciebie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Planuje jutro zrobić ten chlebek, ale czy mogę zastąpić mąkę pszenną razową mąką żytnią typ 720. Jeśli tak, to w takich samych proporcjach? Z góry dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, możesz użyć mąki żytniej 720. Będzie jasny ale równie smaczny. Zachowaj te same proporcje, w razie potrzeby dodasz odrobinę więcej mąki lub płynu podczas wyrabiania.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo i przepraszam, że się nie podpisałam :)
      Na pewno będę zaglądać na Twojego bloga :)
      Pozdrawiam i życzę samych kulinarnych sukcesów :)
      Kasia

      Usuń
    3. Zapraszam również na bloga mojego i koleżanek: zaulekrozmaitosci.blox.pl

      Usuń
    4. Upiekłam pszenno-żytni :) Bardzo dobry. Następnym razem zrobię z pszennej razowej :)
      Dzięki i pozdrawiam,
      Kasia

      Usuń
  17. Hej :) czy można zastąpić masło oliwą? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej :) czy można zastąpić oliwę masłem? Jestem weganinem, a bardzo chciałbym zrobić ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mogę zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy mozna zrobić ciasto wieczorem i upiec chlebek rano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Wyrób ciasto, przełóż do foremek, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano je ocieplisz przez 30 minut w temp. pokojowej i upieczesz.

      Usuń
  21. ja chcialam zapytac ... czy zamiast drozdzy swiezych mozna dodac drozdze instant czy to ma jakies znaczenie? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć drożdży instant. Nie trzeba z nimi robić rozczynu, tylko od razu dodajemy je do mąki.Na tę ilość mąki dodaj około 5 g drożdży instant.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.