wtorek, 11 września 2012

Piersi z kurczaka z rozmarynem w sosie z gorgonzoli

Piersi z kurczaka z rozmarynem w sosie z gorgonzoli


Dziś chciałabym Wam przedstawić smaczny i nieskomplikowany posiłek na bazie mięsa. Danie to robię najczęściej z użyciem piersi z kurczaka, świetnie sprawdzi się także schab (nierozbity, w plastrach ok. 1,5 cm). Do przygotowania potrawy wykorzystuję ocet malinowy, który robiłam w tym roku. Nadaje on bardzo ciekawego smaku mięsu. Kremowy sos z dodatkiem gorgonzoli stanowi świetne dopełnienie całości. Serdecznie Wam polecam.

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)


KURCZAK W SOSIE Z GORGONZOLI 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka (u mnie bez polędwiczek)
  • gałązka rozmarynu
  • marynata: łyżka oliwy, 2 łyżeczki octu malinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 100 g pokruszonej gorgonzoli, sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i obtaczamy w nich mięso. Ocet ucieramy z oliwą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso na minimum godzinę. Mięso smażymy na patelni lub grillujemy. 
Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy chwilkę, aż całość się rozpuści. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sosu nie można zbyt długo gotować, bo będzie bardzo gęsty. 



24 komentarze :

  1. Pycha muszą być. Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. no wygląda całkiem nieźle :) tylko nie mam octu malinowego...

    Zapraszam do mnie:

    www.spalamykilogramy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sos musi być świetny :D a o occie malinowym pierwszy raz słyszę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, jeśli chcesz mogę zamieścić na niego przepis. Maliny jeszcze są, więc zdążysz zrobić. Jest naprawdę rewelacyjny;)

      Usuń
    2. Ooo, to ja też poproszę przepis!:)
      Sos muszę wypróbować, przepadam za gorgonzolą!

      Usuń
  4. Oh uwielbiam piersi z kurczaka, a grillowane w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sos musi być przepyszny, gorgonzola to jeden z moich ulubionych serów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też poproszę o przepis na ocet malinowy! :-) A z rozmarynem i gorgonzolą utrafiłaś w mój smak idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. sos z gorgonzolą ubóstwiam wręcz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowity, bardzo lubię rozmaryn, sos z gorgonzolą też wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajna propozycja :) jako wielbicielka serów śmierdziuchów mówię takiemu kurczakowi zdecydowane TAK!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie pyszności Malwinko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio robiłam kurczaka z rozmarynem, rewelacja:) niesmaowicie aromatyczny, ale sosiku takiego pysznego nie miałam

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie ,kurczak jest najlepszy !

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wyglada! Ocet malinowy tez mnie zaciekawil...:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie zestawienie musi być doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sama nazwa dania to muzyka dla moich uszu...a wygląd...hmmm...rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  17. Gorgonzola (i wszystkie plesniowe sery) to moja wielka milosc - kolejna, niestety, ktorej nie podziela Mezczyzna... A ten ocet malinowy intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jem mięsa, ale chętnie wypróbuje ten przepis na jakimś mięsożercy, haha : )
    Piękny upieczmy ten kurczak !

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię wszelkie wariacje na temat piersi z kurczaka, więc przpis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To danie idealnie dla mnie, lubię gorgonzole w sosie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.