piątek, 28 września 2012

Kurczak po katalońsku

Kurczak po katalońsku


Na hiszpańskiej kolacji, jako danie główne zaserwowałam kurczaka po katalońsku. Danie to robiłam już kilka razy i muszę przyznać, że jest znakomite. Kurczak zanurzony jest w sosie zagęszczonym grzankami z chleba, natką pietruszki i prażonymi migdałami. Do tego cudowny aromat pomarańczy, cynamonu i czekolady. Koniecznie musicie wypróbować to danie.


KURCZAK PO KATALOŃSKU (HISZPANIA)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/4 szklanki oloroso cherry
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 8-cm kawałek skórki z pomarańczy
  • 1/4 szklanki chleba bez skórki pokrojonego w grubszą kostkę
  • 1/4 szklanki migdałów, obranych ze skórki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków i anyżu (opcjonalnie)
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, sherry, bulion, liść laurowy, tymianek, skórkę pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Chleb i migdały rumienimy na patelni (najlepiej użyć czerstwego chleba). W malakserze miksujemy migdały, chlebowe grzanki i natkę pietruszki. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dokładamy mieszankę chlebową, cynamon, goździki, anyż i czekoladę. Całość mieszamy i  podgrzewamy 5- 10 minut, aż czekolada się rozpuści. Wyjmujemy skórkę z pomarańczy i listek laurowy. Podajemy razem z ryżem. 

* do danie możemy dodać także 1 czerwone chili pozbawione pestek, aby nadać mu charakteru. W tej wersji o wiele bardziej to danie przypadło do gustu moim gościom. Posiekane chili dodajemy razem z cebulą i czosnkiem.
** jeśli nie lubicie dodatku anyżu i goździków, pomińcie je. Nie pomijajcie jednak w przepisie cynamonu. 




Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

7 komentarzy :

  1. Ciekawie się zapowiada, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, dzis Katalonia! Lubię Twoje przepisy właśnie za różnorodność kulturową i międzynarodowość:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. I cynamon i goździki uwielbiam, więc to jest kurczak dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno przetestuje, bo wytrawne dania z dodatkiem orzechow to moja mala obsesja. No i ta czekolada, prawie jak w mole poblano...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj robi wrażenie...Zwłaszcza te orzechy!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.