piątek, 28 września 2012

Kurczak po katalońsku

Kurczak po katalońsku


Na hiszpańskiej kolacji, jako danie główne zaserwowałam kurczaka po katalońsku. Danie to robiłam już kilka razy i muszę przyznać, że jest znakomite. Kurczak zanurzony jest w sosie zagęszczonym grzankami z chleba, natką pietruszki i prażonymi migdałami. Do tego cudowny aromat pomarańczy, cynamonu i czekolady. Koniecznie musicie wypróbować to danie.


KURCZAK PO KATALOŃSKU (HISZPANIA)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1/4 szklanki oloroso cherry
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 8-cm kawałek skórki z pomarańczy
  • 1/4 szklanki chleba bez skórki pokrojonego w grubszą kostkę
  • 1/4 szklanki migdałów, obranych ze skórki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków i anyżu (opcjonalnie)
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, sherry, bulion, liść laurowy, tymianek, skórkę pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Chleb i migdały rumienimy na patelni (najlepiej użyć czerstwego chleba). W malakserze miksujemy migdały, chlebowe grzanki i natkę pietruszki. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dokładamy mieszankę chlebową, cynamon, goździki, anyż i czekoladę. Całość mieszamy i  podgrzewamy 5- 10 minut, aż czekolada się rozpuści. Wyjmujemy skórkę z pomarańczy i listek laurowy. Podajemy razem z ryżem. 

* do danie możemy dodać także 1 czerwone chili pozbawione pestek, aby nadać mu charakteru. W tej wersji o wiele bardziej to danie przypadło do gustu moim gościom. Posiekane chili dodajemy razem z cebulą i czosnkiem.
** jeśli nie lubicie dodatku anyżu i goździków, pomińcie je. Nie pomijajcie jednak w przepisie cynamonu. 




Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

7 komentarzy :

  1. Ciekawie się zapowiada, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, dzis Katalonia! Lubię Twoje przepisy właśnie za różnorodność kulturową i międzynarodowość:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. I cynamon i goździki uwielbiam, więc to jest kurczak dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno przetestuje, bo wytrawne dania z dodatkiem orzechow to moja mala obsesja. No i ta czekolada, prawie jak w mole poblano...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj robi wrażenie...Zwłaszcza te orzechy!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.