czwartek, 27 września 2012

Hiszpańskie chlebki, czyli tortas de aceite

Hiszpańskie chlebki, czyli tortas de aceite


W ubiegłym tygodniu wraz ze znajomymi spotkaliśmy się na drugim wieczorku kulinarno-filmowym. Tym razem nasze spotkanie było tematycznie związane z Hiszpanią. Na przystawkę zaserwowałam tapas, do których podałam hiszpańskie chlebki, na które przepis znalazłam u Madame Edith. Robiłam je już kilkakrotnie i nie raz jeszcze powtórzę. Są ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste i do tego bardzo smaczne. W najbliższych dniach postaram podzielić się z Wami resztą hiszpańskich przepisów. 


CHLEBKI HISZPAŃSKIE

Składniki (na 5 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej bułeczkowej typ 650, sprawdzi się także mąka luksusowa typ 550)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • do posypania: sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki, sezam, rozmaryn lub inne ulubione zioła

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, olej, całość dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy dłońmi (wyrabia się bardzo szybko). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Ciasto lekko naoliwiamy i przekładamy do czystej miski. PRzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z termoobiegiem (230 stopni bez termoobiegu). Ciasto dzielimy na 5 części. Dłońmi formujemy płaskie placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki posypujemy ulubionymi dodatkami (lekko je wciskając w ciasto) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy na metalowej kratce. 



Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

38 komentarzy :

  1. Mmm pychota. A co było serwowane w części filmowej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako danie główne podałam kurczaka po katalońsku w sosie z czekolady, chili, pomarańczy i migdałów. Na deser kremowy mus czekoladowy. Postaram się wkrótce zamieścić pozostałe przepisy na blogu.

      Usuń
    2. Hmmm... a czy takie cudo można przygotować dzień wcześniej? Czy raczej nie warto?

      Usuń
    3. Nigdy nie przetrwały u mnie do następnego dnia, więc ciężko mi stwierdzić, jakie będą. Raczej odradziłabym Ci pieczenie ich dzień przed jedzeniem. Cały proces wraz z wyrobieniem, wyrastaniem i pieczeniem zajmie Ci około godziny (co w porównaniu z innym pieczywem jest stosunkowo małą ilością czasu)

      Usuń
  2. Ale apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, pewnie jeszcze lepiej smakują :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają fantastycznie, super pomysł na imprezkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama z checią zrobie, bo wygpadaja rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne, niby łatwe, a super do przegryzania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają, muszę przetestować przepis na mojej hiszpańskiej teściowej :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba też się na nie skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny pomysl z tytmi wieczorkami, zaluje, ze do nas wszyscy maja tak strasznie daleko... Pieknie ci wyszly te chlebki. Zreszta w ogole caly wieczor musial byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie chlebki, ten z rozmarynem na wierzchu podoba mi się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czarnuszka na chlebkach - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. zazdroszczę chlebków i tych spotkań kulinarno-filmowych

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm pycha! I takie podręczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jeju, wyglądaja jak z książki kucharskiej!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo mnie kusza, aby je wyprobowac! :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawe te chlebki. Z czarnuszką wyglądają tak uroczo.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają troszkę jak chlebki naan albo po prostu tak mi się luźno kojarzy, bo ja moje czarnuszką posypuję własnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygladaja cudnie i super apetyczne zdj ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przy całym moim uwielbieniu do tapas koniecznie muszę je zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygladają bardzo apetycznie, strasznie mi się podobają czarnuszkowe robaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. rzeczywiście szybki ...a wygladają bardzo smakowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. musza byc smaczne :) Ciekawa propozycja do lekkiej salaty i grillowanego miesa.

    OdpowiedzUsuń
  24. A propo "dnia następnego" to jednak nie polecam ;) Zdecydowanie lepiej smakują na świeżo. I chyba kolejny raz mnie kuszą... :>

    OdpowiedzUsuń
  25. A mnie nie chcialo sie wyrobic to ciasto:( ale moze dlatego ze dodałam suche drożdże??

    OdpowiedzUsuń
  26. A mnie nie chciało sie wyrobić:( może dlatego ze dodałam suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suchymi powinno być ok, odmierzałaś wszystkie składniki przy pomocy wagi? Robię je przynajmniej raz w miesiącu lub częściej i zawsze są ok. A co było nie tak? Ciasto zbyt suche?

      Usuń
  27. Najpierw nie chciało się wyrobić, a potem jak już zrobiłam kulkę to odstawiłam i nie urosło, no może odrobinkę!Mierzyłam składniki wagą i ilość drożdży suchych tez zmieniłam bo jest napisane że 7g odpowiada 25g świeżych, wiec tak zmniejszyłam żeby wyszło na 10 świeżych, wiec może to moja wina z ta drożdżową kombinacją. Ale...już wyjęłam i wyszło super kruche:D:D i PYSZNE:)!!! Czy takie powinno byc?
    Dodałam czarnuszki i kaparów i jest REWELACJA!! Zajadamy się z narzeczonym!! Dzięki za przepis będę do niego wracać!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do suchych, to ja zawsze przyjmuję, by na 25 g dodawać 14 g. Ale wszystko jest kwestią produktu, którego używamy. Jeśli chodzi o chlebki to owszem, są kruche, można je oczywiście piec troszkę krócej, ale takie chrupiące są moim zdaniem najlepsze. Cieszę się, że wszystko poszło po Twojej myśli :)

      Usuń
  28. Właśnie zrobiłam do sałatki i wiecie co?... bez rewelacji. Ja nie padłam z zachwytu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie upiekłam, smakują świetnie! Czarnuszka idealnie do nich pasuje:) Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.