niedziela, 23 września 2012

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym


Mój Połówek uwielbia wszelkiego rodzaju ciastka owsiane. Chętnie sięga też po te na bazie masła orzechowego. Tak powstały właśnie te owsiane ciacha, które łączą w sobie jego dwa ulubione składniki. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie je wzbogacić o dodatek groszków czekoladowych. Nie chciałam, aby były aż tak dużą bombą kaloryczną, dlatego też zrezygnowałam z nich. Częstujcie się proszę ;-)



CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM


Składniki (na około 20-25 ciastek):

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
Masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wlewamy ekstrakt, wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy. Wsypujemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut. Pozostawiamy kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. 


Jeśli smakowały Ci te ciasteczka, wypróbuj także tego przepisu
(ciastka z maslem orzechowym

29 komentarzy :

  1. Robiłam podobne, są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja z wielką przyjemnością piekę i chrupię owsiane ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia. :) Już sobie wyobrażam ten maślano-orzechowy posmak...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię i ciasteczka owsiane i te z masłem orzechowym, wiec chętnie taki fajne połączenie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przepięknie i jakie proste do wykonania :D sama nie wiem dlaczego tak rzadko piekę ciasteczka :p
    muszą być obłędne w smaku - choć to faktycznie typowo męskie - no i kaloryczne
    ale co tam mamy jesień - potrzeba więcej energii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą być pyszne, a wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, z masłem orzechowym...muszą być cudowne. I ja bym dorzuciła groszki, skoro już jeść słodkości, to porządnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakim cudem jeszcze ich nie robiłam;)? Uwielbiam masło orzechowe, muszę kiedyś wyczarować takie ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne ciacha ! z moim ulubionym dodatkiem - masłem orzechowym ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne :-)
    Bardzo chętnie się poczęstuję i zabieram kilka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszą być pyszne, nigdy nie robiłam z masłem orzechowym, czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  12. te ciasteczka byłyby dla mnie wyzwaniem. bo zawsze szkoda mi jest przeznaczyć masło orzechowe jako składnik wypieków.. :) ale kto wie, może kiedyś uda mi się wypracować taką umiejętność i nie będę miała z tym problemu. a te ciasteczka baardzo mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, robiłem je jakiś czas temu, z płatkami nie dość że zdrowsze to na pewno równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ach! mam ochotę cos pochrupać...

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie też niedawno takie były,więc wiem jak są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne maleństwa! Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym sobie schrupała takie ciacho :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealne do schrupania w jesienne popołudnia

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasteczka wyglądają bardzo kusząco. Z masłem orzechowym muszą byc pyszne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie! Płatki owsiane uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. urocze ciasteczka ;) nic tylko wcinać, a dodatek masła orzechowego musiał być super ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Malwi cudowne te ciasteczka ... też chętnie siegnęłabym po jedno, jak większosc z wyzej komentujacych:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam wlasnie, z mniejsza iloscia cukru ( uzylam brązowego) i z maka pszenna razowa. I nie wiem czy przez te mąkę , w smaku były właśnie "mączne", wyczuwalny aromat masła orzechowego....także ciastka ok, chociaż na razie moje ublubione to te z kokosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam na przyszłość wymieszać mąkę razową pół na pół ze zwykłą pszenną. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.