wtorek, 4 września 2012

Cavatappi w sosie szpinakowym z mascarpone

Cavatappi w sosie szpinakowym z mascarpone


Przeprowadzka nadal trwa, więc z racji totalnego braku czasu przygotowuję ekspresowe posiłki. Cały sprzęt jest już na nowym mieszkaniu, niestety lodówka nadal na starym. Gotowanie wygląda komicznie, najpierw trzeba pójść na drugie mieszkanie i przynieść potrzebne składniki, później zaś wszystko odnieść z powrotem. Dziś panowie remontujący blok patrzyli się na mnie z wielkim zdziwieniem, kiedy szłam z wielkim rondlem wypełnionym zupą pomidorową. To chyba niecodzienne zjawisko ;-) 

MAKARON W SOSIE SZPINAKOWYM Z MASCARPONE

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu cavatappi (lub innego ulubionego)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 30 g startego sera Pecorino Romano
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Szpinak myjemy, siekamy. Połowę szpinaku miksujemy z mascarpone, czosnkiem, sokiem z cytryny, serem pecorino. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z sosem szpinakowym, wkładamy do garnka wraz z pozostałym szpinakiem i podgrzewamy kilka minut, aż szpinak zwiotczeje. Przed podaniem makaron posypujemy orzeszkami piniowymi.



36 komentarzy :

  1. Kolejny pyszny pomysł, jak to zwykle u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny kolor, taki intensywny :) U mnie też przeprowadzka wyglądała czasem komicznie, ale z czasem przestałem zwracać uwagę na ludzi, którzy dziwnie na mnie patrzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, wiosennie zielona propozycja:D Heh, Malwinko nie strasz! Wkrótce i mnie to czeka. Z tym, że odległość między starym mieszkaniem a nowym wyniesie mniej więcej 70 km:D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie :) ja robię podobnie, tylko zamiast mascarpone dodaję fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spoko od noszenia rondli po lubelskiej Starówce jestem mistrzynią. Albo gar żurku noszony po klasztornym wirydarzu to bywa spotykany widok. Czasem jakiś dominikanin się zapyta z jakiej to okazji. Wiem co czujesz:)
    Pozdrawiam
    A

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda , no i szybkie w przygotowaniu , muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. po tylu przeprowadzkach powinnam była przywyknąć, ale nadal jak tylko pomyślę o tym całym pakowaniu, przenoszeniu, układaniu na nowo to mnie dreszcze przechodzą :) ale myślę, że taki makaron z pewnością chociaż trochę by mi to umilił :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie w tym przeprowadzkowym szale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko co zawiera szpinak należy do moich ulubionych:) Skład dania brzmi super. Ja jestem fanką tagliatelle więc pewnie z tym makaronem przygotowałabym Twoje danie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Propozycja poprostu genialna. Lubimy takie szybkie, pięknie wyglądające i smaczne potrawy. Piękny kolor! Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. śmiesznie - my też w wirze przeprowadzek, bardziej jeszcze żyjemy na kartonach i walizkach i też o dziwo się szpinakujemy :) coś w tym musi być ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zielone pysznosci!! Bardzo dobre połączenie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż mi zaburczało w brzuchu!:D Wypróbuję najszybciej jak będę mogła.
    Nie mogę się doczekać aż zjem jakiś makaron, jeszcze 2 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Te uroki przeprowadzki, przerabiałam to 2 lata temu ;)

    Przepyszny makaron, uwielbiam kremowe szpinakowo-serowe sosy, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny kolor, cudowne smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam :). Wygląda przepięknie. Aż chce się od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie zielono i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dawno mnie tutaj nie było, i ileż tu nowości!
    bardzo mi się podoba, gratuluję! :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy u Cb zawsze musi byc tak smacznie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. To masz tak blisko z jednego do drugiego mieszkania? Expresowe, ale smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, przeprowadzam się blok dalej;)

      Usuń
  22. woooowww jakie boskie kolory! od razu chce się jesć!

    OdpowiedzUsuń
  23. Gdyby ktoś serwował mi takie dania na szybko, mogłabym się przeprowadzać codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Szpinak też u mnie na tapecie, ale nie pomyślałam, by zrobić go z mascarpone ;) teraz mam dylemat, bo nie wiem czy zrobić Twój makaron, czy kakaowe placuszki z serkiem mascarpone..;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Trzeba bylo panow poczestowac :)
    A zielen tego sosu jest wprost obledna.

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajne, zielone spiralki, ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  27. takie wiosenne to danie biorąc pod uwagę kolor :) ale to dobrze, bo nie chcę jesieni...

    OdpowiedzUsuń
  28. To rzeczywiście musiało komicznie wyglądać,ale za to Twoje danie wygląda na bardzo smaczne i ciekawe :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.