poniedziałek, 17 września 2012

Caprese, czyli włoska pochwała prostoty

Caprese, czyli włoska pochwała prostoty


Caprese to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych sałatek świata. Najlepiej smakuje latem, gdy użyjemy do niej soczystych i aromatycznych pomidorów. Do tego świeże listki bazylii, ser mozzarella i dobrej jakości oliwa. Prościej już chyba być nie może. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni


CAPRESE

Składniki:

  • 2 jędrne pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • kilka listków bazylii
  • dobrej jakości oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu. Ozdabiamy listkami bazylii i polewamy dobrą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

27 komentarzy :

  1. Oj robiłam nie raz :). Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze chwalę prostotę, a u Ciebie zwykle jest prosto i pysznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie, prosta, klasyczna, boska sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, dobra rzecz :) nie zaszkodzi również odrobina octu balsamicznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, za smak, za piękny kolorowy wygląd, za prostotę wykonania. Aż mi w brzuchu zaburczało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często to co najprostrze jest najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Bogu za pomidory, mozarellę i bazylię. Iście boskie połączenie.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest tak proste, że aż niebywałe, że tak dobre.

    OdpowiedzUsuń
  10. prościej rzeczywiście być nie może ,...ale i smaczniej też nie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bo czasem to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam caprese, czasami jeszcze skrapiam octem balsamico:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pamiętam mój pierwszy raz z caprese, byłam zdumiona, że tak niewiele potrzeba, aby powstał taki wspaniały smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko,

      Podobnie jak Ivka jedząc caprese po raz pierwszy byłam w niesamowitym szoku, że coś tak prostego może smakować tak dobrze. Jednak ważna jest oliwa. Ostatnio używam tylko portugalskich oliw i jestem nimi zachwycona!

      Pozdrawiam Cię serdecznie,
      E.

      Usuń
  14. niezwykle proste i niezwykle pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste- za to jakie sycące i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam:) Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Klasyk, który nigdy, przenigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne! bardzo lubię i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie proste, a jakie smaczne mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.