niedziela, 5 sierpnia 2012

Zaproszenie do Weekendowej Cukierni #7 - sierpień 2012

Zaproszenie do Weekendowej Cukierni #7 - sierpień 2012



Po raz pierwszy mam przyjemność być gospodynią w Weekendowej Cukierni. Długo zastanawiałam się nad wyborem odpowiedniego ciasta, ale ostatecznie postawiłam na bardzo lubiane w moim domu migdałowe ciasto Bei. W oryginale ciasto zostało wykonane z rabarbarem, jednak możemy dodać do niego dowolne owoce. Robiłam je już w wielu wersjach i za każdym razem wyszło pyszne. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i chętnie przyłączycie się do tej odsłony Weekendowej Cukierni. 

MIGDAŁOWE CIASTO Z OWOCAMI 

Składniki (na tortownicę 22 cm):

  • ok. 250-300 g owoców (np. rabarbaru, borówek, jagód, jabłek, malin, śliwek itp.)
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych migdałów
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo: 40 g zmielonych migdałów, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie: płatki migdałów do posypania lub kruszonka*

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stroni. Owoce myjemy, osuszamy, w razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi migdałami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Ciasto możemy posypać migdałami lub kruszonką. 
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.

* kruszonkę najlepiej wykonać z ulubionego, sprawdzonego przepisu. Ja najczęściej robię migdałową kruszonkę P. Herme: 60 g mąki, 60 g zmielonych migdałów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami). 
**ciasto możemy wykonać także w wersji orzechowej, zamieniając migdały na zmielone orzechy włoskie. Analogicznie do przepisu wyżej możemy także wykonać orzechową kruszonkę. 





18 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda i pyszna kruszonka....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tylko mi się zdjęcie nie wyświetla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten wpis jest jedynie zaproszeniem do tej edycji Weekendowej Cukierni. Przepis z moimi uwagami i zdjęciami pojawi się na blog już niedługo.

      Usuń
  3. Po przeczytaniu składu - ciasto musi być na pewno pyszne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna sprawa! ale daje to mnóstwo możliwości na eksperymenty!

    OdpowiedzUsuń
  5. gratulacje za bycie gospodynią w weekendowej cukierni ;)
    a ciasto migdalowe pycha, zajrzałam do Bei ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znajoma Gospodyni Weekendowej Cukierni, znajomy blog Bei :)
    To gwarancja że ciasto na pewno będzie pyszne.
    Postaram się stanąć na wysokości zadania i upiec je w tym miesiącu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią wypróbuję i przyłączę się - wykorzystam morele! tylko mam pytanie - już od dawna poszukuję tonka - gdzie go można znaleźć? czy możesz polecić jakiś sklep, w któym można zamówić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej kwestii niestety Ci nie pomogę;(

      Usuń
  8. oj pięknie,,słodzisz" Malwinko:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że uda mi się dołączyć. Przepis bardzo fajny::)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam kiedyś takie ciasto i wiem że jest naprawdę pyszne :-)

    Narobiłaś mi ochoty tym ciastem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno zrobie, a ze mam ogromna chetke na porzeczki, to pewnie wlasnie one wyladuja w ciescie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj to ja sie zapisuje na to ciasto! Będę piekła. Rozumiem, że mam na to cały sierpień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ciasto należy przygotować w sierpniu;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.