czwartek, 16 sierpnia 2012

Spaghetti z klopsikami po włosku

Spaghetti z klopsikami po włosku

Spaghetti z klopsikami po włosku

Ostatnio moja Mama przywiozła mi spory zapas pomidorków z naszej szklarni. Tym sposobem w domu znalazło się ponad 8 kg pomidorów, w tym głównie malinowe i żółte. Zdobią one dumnie stół i blat kuchenny, niczym egzotyczne owoce. W kuchni zagościła kuchnia włoska, lekkie pasty na bazie pomidorów, aromatyczne zupy z dodatkiem ziół. Wczoraj przygotowałam ziołowe klopsiki w sosie pomidorowym, które od razu przywodzą mi na myśl słynną scenę z bajki Disney'a. Mimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dzięki takiemu posiłkowi możemy poczuć, że lato nadal trwa. 

Spaghetti z klopsikami po włosku

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu spaghetti 
  • 400 g mięsa drobiowego, zmielonego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżeczka igiełek rozmarynu, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • 1 szalotka, posiekana
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki, posiekanych
  • 3 łyżki listków bazylii
  • 1/2-1 łyżeczka cukru (w zależności od tego, jak kwaśne są pomidory)
  • Grana Padano lub parmezan do posypania dania
Spaghetti z klopsikami po włosku


Mięso łączymy z ziołami, słodką papryką, 1 ząbkiem czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy 16 małych klopsików, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni przez około 10 minut, aż ładnie się zrumienią*. Przekładamy na papierowy ręcznik. 
Przygotowujemy sos. Na patelni smażymy ząbek czosnku i szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukier, 2 łyżki porwanych listów bazylii. Smażymy przez około 20 minut, aż całość zgęstnieje i odparuje nadmiar płynu. W tym czasie gotujemy makaron al dente (po odcedzeniu nie przelewamy go wodą). 
Kiedy sos zgęstnieje, przyprawiamy go solą i pieprzem, dokładamy klopsiki i podgrzewamy 3 minuty. Sos dokładnie mieszamy z makaronem, rozkładamy pomiędzy 4 talerze i posypujemy startym grana padano i pozostałymi listkami bazylii.

*jeśli chcemy odchudzić potrawę, wówczas klosiki możemy upiec w piekarniku (nie obtaczamy ich w bułce, tylko lekko natłuszczamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni). Można je także obtoczyć w mące i ugotować w rosole, jak pulpety.
** jeśli masa mięsna nie będzie chciała się kleić, możecie do klopsików dodać klasycznie jajko i namoczoną w mleku bułkę lub suchą bułkę tartą

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.


33 komentarze :

  1. Jedne z moich ulubionych makaronów. Uwielbiam drobiowe klopsiki ;) Trzeba poświęcić chwilę na jego przygotowanie ale warto. Następnym razem spróbuję tak jak piszesz, upiec klopsiki w piekarniku, tak jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię spaghetti, ale za klopsikami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wczoraj dziadek przywióz od znajomego siatę pomidorów, tzw. bawole serca:D. Dzisiaj był krem z pomidorów, z grzankami, tartym serem i jogurtem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinowe i bawole serca to moje ulubione;)

      Usuń
  4. jestem zainspirowana i zakochana w tej stronie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja Ci zazdroszczę tych pomidorków:) Moje wszystkie zaraza dopadła:)
    Ale za to dostałam od sąsiadki 2 duże wiadra śliwek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem zasypana śliwkami (dosłownie i w przenośni;-))

      Usuń
  6. Bardzo dawno nie robiłem klopsików do makaronu, a one tak fajnie wyglądają i właśnie przywodzą mi na myśl kreskówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yhm tyle pomidorów, coś niesamowitego! Też tak byśmy chciały :-) Piękne zdjęcia. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki obiadek zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mieliśmy drobiowe klopsiki dzisiaj na obiad, ale z innym makaronem:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepiej smakuje spaghetti właśnie z klopsikami:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolory są obłędne!!!! Jeszcze nigdy nie jałam klopsików ze spaghetti :) Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest to co lubie, z klopsikami jeszcze nie robiłam ale dobry pomysł...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. za spaghetti niestety nie przepadam ,więc nigdy też go nie jem ,ale moi domownicy bardzo lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spaghetti od zawsze będzie moim ulubionym daniem jeżeli chodzi o obiad, a z takimi klopsikami nie miałam okazji smakować więc przepis w pewnością wędruje do zakładki i w najbliższym czasie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Toz to prawdziwa klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  17. lubie takie obiadki:)pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami zawsze kojarzy mi się z "Zakochanym kundlem". Uwielbiam takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie i apetycznie wygląda!
    Pozdrawiamy serdecznie!!!:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo dobry obiad :) moja mama lubi serwować nam podobne pulpeciki :) luby chyba był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja doszłam do wniosku, że lubię wszystko co po włosku:-)
    Smakowicie wygląda to Twoje danie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych samych wniosków doszedł ostatnio mój Połówek;)

      Usuń
  22. wiele bym dała,aby móc cieszyć się domowymi,pachnącymi pomidorkami przez cały okrągły rok:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka. Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  24. O mniamsiu, coś za mną chodzą klopsiki!

    OdpowiedzUsuń
  25. PO pierwsze lipa z tym drobiem to nie jest wloskie danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że zabrakło "po drugie". Włosi także jadają drób.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.