środa, 15 sierpnia 2012

Ślimaczki z bazyliowym pesto

Ślimaczki z bazyliowym pesto


Te bułeczki piekę bardzo często. Są mięciutkie i aromatyczne dzięki dodatkowi pesto. Połówek wręcz za nimi przepada i najczęściej piekę mu je do pracy. Do ich wykonania możecie wykorzystać ulubione pesto. Ja tym razem postawiłam na pesto bazyliowe, ale równie dobrze sprawdzi się także pesto z botwinki, czy suszonych pomidorów. Serdecznie Wam polecam!


ŚLIMACZKI Z BAZYLIOWYM PESTO

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • kilka łyżeczek bazyliowego pesto (lub innego ulubionego, np. z botwinki, z liści rzodkiewki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby lekko podsypując je mąką). Formujemy je w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozciągamy je na prostokąt o wymiarach 40 cm na 30 cm. Smarujemy je pesto (zostawiając wolną przestrzeń przy brzegach ciasta) i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy na 7-8 części. Tortownicę lekko wysypujemy mąką, układamy w niej bułeczki (w odległości około 2 cm), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie ten etap pominąć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25-30 minut.


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

26 komentarzy :

  1. Cieszące oko ;)) i chętnie bym takie wszamała na śniadanko ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie dzisiaj robiłam ślimaczki, tylko że z masłem czosnkowo-koperkowym. Jutro dodam przepis :)
    Z pesto bazyliowym zapowiadają się smakowicie, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym masełkiem muszą być smaczne. Spróbuję następnym razem;)

      Usuń
  3. Świetne! często robię kanapki z pesto, a tu pesto jest już w środku, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam jedną i uciekam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, zgadzam się. Takie ślimaczki są bardzo smaczne:) Sama dosyć często je robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. MMM pycha! Przepis na ciasto przyda mi się także do słodkiego nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą obłędnie smakować :) Uwielbiam tego typu wypieki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie przysmaki ,z bazyliowym pesto jeszcze nigdy nie jadłam takich ślimaczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno bardzo aromatyczne! Cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczne. Jednak za pesto nie przepadam;)

    Zaparaszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazyliowe jest dość specyficzne w smaku. Wypróbuj pesto ze szpinaku albo z suszonych pomidorów;)

      Usuń
  11. Jak ja się cieszę, że mam w lodówce słoiczek domowego pesto :D będę mogła wyczarować sobie też coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najpierw zobaczyłam tytuł i już się bałam, że chodzi o prawdziwe ślimaki. Ulżyło mi ;D
    Takie chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. genialne! jak długo zachowują świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na drożdżowe przystało, najlepiej zjeść je w ciągu doby. Ja z reguły piekę je popołudniu i następnego dnia rano są jeszcze mięciutkie;)

      Usuń
  14. Super są te ślimaczki! jakiś czas temu też robiłam podobne i zniknęły w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczny pomysł. Zrobię z pesto z suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W sam raz na śniadanko ;) Ale Twój Połówek ma z Tobą dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już od dłuższego czasu biorę się za takie ślimaczki i coś mi wiecznie z głowy wylatują. Cierpię na nadmiar pesto z czosnku niedźwiedziego, wiec z nim wyczaruję takowe :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.