czwartek, 9 sierpnia 2012

Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie. Letnia sałatka z parmezanem.

Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie. Letnia sałatka z parmezanem.

Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie

Dzisiejszy obiad może i nie jest ekspresowy, ale nie wymaga też zbyt dużego nakładu pracy. Wystarczy wstawić ziemniaki i kurczaka do piekarnika, a w tym czasie w kilka minut przygotować sałatkę. Ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki okazały się być bardzo smacznym eksperymentem. Szczególnie  spodobała mi się ich słoneczna barwa.  Jest to idealny obiad na letni dzień.

Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH I MIODZIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól
  • kieliszek białego wytrawnego wina
Mięso dokładnie myjemy (jeśli chcemy zaoszczędzić kalorii, zdejmujemy z niego skórkę). Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok. Czosnek i zioła drobno siekamy. W misce łączymy oliwę, czosnek, miód, sok z cytryn i skórkę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Mięso dobrze nacieramy solą i wkładamy do marynaty na całą dobę. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30-35 minut. Po 15 minutach pieczenia na mięso wylewamy wino. To, co pozostanie w naczyniu możemy wykorzystać jako bazę do sosu. 
Ja razem z kurczakiem piekłam także ziemniaki. Wstawiłam je 10 minut wcześniej aniżeli kurczaka. Doprawiłam je wędzoną papryką, dzięki czemu uzyskały piękny kolor i ciekawy smak (łyżeczka wędzonej papryki na 1 kg ziemniaków).


LETNIA SAŁATKA Z PARMEZANEM

Składniki:
  • kilka listków sałaty lollo bionda lub innej ulubionej
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • 2 małe pomidory
  • wiórki parmezanu do posypania
  • dressing: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory na mniejsze kawałki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy (wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja), doprawiamy do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Wypróbuj także innych przepisów na pieczonego kurczaka:

24 komentarze :

  1. Apetyczny obiad, dawno nie robiłam skrzydełek i coraz bardziej skłaniam się ku nim, zwłaszcza widząc u Ciebie takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwie letni obiad:) pyszny,robilam kiedys skrzydelka z miodem,ale innym sposobem oczywiscie...zainteresowala mnie ta wedzona papryka.Ostatnio bedac w Polsce obkupilam sie w rozne,,czarodziejskie,, ziola i przyprawy,kupilam rozne papryki,ale takiej nie widzialam.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię tę paprykę i często korzystam z niej w kuchni. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy. Jest dostępna w wersji słodkiej i ostrej.

      Usuń
  3. Pasuje mi taki zestaw:) Wspaniałe zdjęcia:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja biorę sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale te ziemniaczki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smacznie to wszystko wygląda. Tyle tu inspiracji, że nie wiem co najpierw mam zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super propozycja na takie ciepłe dni, kurczaczek i sałatka...dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak w marynacie znajdą się miód i zioła, to i mięsko w 100% wychodzi znakomite:) twoje prezentuje się iście nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  9. kurczaczki świetne. Chyba zrobię je dzisiaj na obiad, wszyscy się ucieszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki obiad chętnie bym przygotowała i zjadła niespiesznie, weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko prezentuje się znakomicie... absolutnie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkie skladniki tego (bardzo tradycyjnego) obiadu mi sie podobaja, a juz salatka najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie frytki, z grubo pokrojonych ziemniaków. Wyglądają bardzo smacznie, ale bym takie teraz zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za skrzydełka to ja jednak podziękuję (nie lubię) natomiast poproszę o sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam połączenie mięsa z miodem. W domu mam zapas parmezanu, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne, fajne i dobre na te cieple dni....

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurczak w miodzie to zawsze pychota a takie połączenie przypraw to dla mnie coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hm , a co mogę dodać zamiast wina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej po prostu je pominąć w przepisie. Jeśli chcesz jednak by mięso wyszło soczyste, możesz podlać je dobrej jakości bulionem.

      Usuń
  19. Panno Malwino, pozwole sobie podac moj ulubiony przepis na jednogarnkowe danie z perliczki - moze sie przyda i jestem pewna ze z Twoim talentem wyczarujesz z tego super potrawe. Oto przepis:
    1 perliczka pocieta na 4 kawalki, 130g ‘patykow’ selera, 400g mlodych kartofli, mozna obrac lub dobrze umyc i piec ze skorka, 200g cebulki szalotki, 16 zabkow czosnku, olej z oliwek lub smalec do smazenia. Seler myjemy osuszamy i kroimy na sredmiej wielkosci kawalki, szalotki obieramy ze skorki i przekrawamy na polowki, zabki czosnku tez obieramy i uzywamy cale. Kartofelki kroimy po umyciu w talarki i obsmazamy na goracym tluszczu, gdy zrumienione przekladamy na dno zaroodpornego naczynia, nastepnie obsmazamy pozostale warzywa I kladziemy na wierzchu warstwy kartofli. Perliczke rowniez obsmazamy na rumiano I ukladamy na warstwie warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180oC (zaleznie od rodzaju piekarnika) na okolo 1.5 godziny. W miedzyczasie 2-3 polewamy perliczke sosem. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu (okolo 10 minut) i bardzo smaczne, jako ze perliczka jest sama w sobie smacznym ptakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przepis. Podoba mi się dodatek sporej ilości czosnku, który po upieczeniu smakuje rewelacyjnie :)

      pozdrawiam serdecznie

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.