poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ryż z warzywami po egipsku

Ryż z warzywami po egipsku

ryż z warzywami po egipsku

Po kolejnej wizycie Mamy znów cierpię na nadmiar pomidorów (swoją drogą jest to całkiem przyjemne "cierpienie"). Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi przygotowanie ryżu po egipsku. Oryginalny przepis zmodyfikowałam dodając kmin rzymski i zwiększając ilość bulionu. Całość wyszła naprawdę smakowicie. Zapraszam Was także na blog Ireny i Andrzeja, gdzie możecie zobaczyć ich wersję tej potrawy. 

Przepis dodaję do akcji- Z widelcem przez Afrykę...

ryż z warzywami po egipsku

RUZ BI I KHUDAR (EGIPT)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Egyptian Cooking and Other Middle Eastern Recipes]
  • 200 g ryżu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane pokrojone w plasterki
  • 2-3 pomidory (u mnie jeden malinowy o wadze pół kg)
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dokładamy paprykę i marchew, smażymy mieszając przez 5 minut. Wsypujemy ryż, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy kmin, obrane ze skórki i posiekane pomidory, wlewamy bulion. Całość przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja ryż podałam razem z grillowanymi polędwiczkami.


ryż z warzywami po egipsku

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

19 komentarzy :

  1. A my nasz ryż z warzywami jedliśmy w towarzystwie kulek z mięsa mielonego z porem, ale o nich będzie więcej na blogu jutro;-)
    Dzięki za dziś i do piątku;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś kuchnia egipska? mmm... podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, uwielbiam ryż, więc się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z połączenia tych składników, mogło wyjść tylko coś smacznego. Kuchnia egipska brzmi ciekawie :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszelkie wariacje na temat kuchni arabskiej. Fajne to Twoje danko:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zawsze u ciebie wykwintnie, smacznie i elegancko:D z przyjemnością tutaj wracam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez bym chciala tak "cierpiec" - no i czy istnieje cos takiego jak nadmiar pomidorow? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wyglądu przypomina mi pilaw :) Nie jadłem ze sto lat, kiedyś moja babcia robiła pilaw, cała rodzina się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wszelkie potrawy z ryżem w roli głównej plus warzywa, więc pewnie i po tym daniu zostawiłabym czyściutki talerz. Ale Ci dobrze, że masz dostawę dużej ilości świeżych pomidorów. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszniutko wygląda , dzięki pomidorom orzeźwiający obiad w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie też przypomina pilaw, w dodatku bardzo apetyczny! :) Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super i na pewno tak smakuje, wszystkie moje ulubione warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe to i to bardzo! Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie wyruszę z takim ryżem w podróż po Afryce:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko fajnie, tylko ten kumin. Nie cierpię. Zrobię na piątek. Dodam łyżeczkę curry zamiast kuminu i papryczkę chili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei na odwrót- za kminem szaleję, a mieszanka curry, to już nie moje klimaty;)

      Usuń
  17. Pyszności na szeroką skalę ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię północnoafrykańskie smaki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.