środa, 8 sierpnia 2012

Risotto z groszkiem, cytryną i tymiankiem

Risotto z groszkiem, cytryną i tymiankiem

Risotto z groszkiem, cytryną i tymiankiem

Nie ma nic przyjemniejszego w upalny dzień, jak stanie nad patelnią i robienie risotto. Mój Połówek przedwczoraj zażyczył sobie właśnie risotto (a temperatura na dworze wynosiła jakieś 37 stopni), więc co począć, postanowiłam stanąć na wysokości zadania i przygotować mu jedno z jego ulubionych dań. Nie miałam zbyt wiele składników w lodówce, więc postawiłam na minimalizm. Risotto z porem i groszkiem świetnie uzupełnia aromat cytryny, do tego świeży tymianek i na stole ląduje pyszny obiad. 

PS. Pojawiły się zmiany w obrazkowym spisie treści (patrz lista stron na górze). Teraz przekierowanie następuje po kliknięciu w zdjęcie, a nie link. Z czasem postaram się, by wszystkie przepisy w poszczególnych kategoriach wyświetlały się poprzez kliknięcie w zdjęcie. 
Mam do Was zapytanie: Czy chcielibyście , aby w spisie pojawiły się inne kategorie, aby łatwiej było Wam wyszukiwać przepisy? Jeśli tak, to jakie?

RISOTTO Z GROSZKIEM, CYTRYNĄ I TYMIANKIEM (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g ryżu arborio 
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy 
  • szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku (lub płaska łyżeczka suszonego)
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny lub dwóch mniejszych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano lub parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Czosnek drobno siekamy, pora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy dodatkową oliwę. Wsypujemy ryż, smażymy ciągle mieszając przez minutę, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy kilka minut, aż praktycznie wyparuje. Wlewamy chochelkę ciepłego bulionu (bulion powinien być cały czas ciepły, najlepiej by postawić garnek z nim na niewielkim ogniu), dodajemy tymianek, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy bulion zostanie wchłonięty, dolewamy kolejną chochelkę i tak do całkowitego wykorzystania bulionu. Po około 15 minutach dodajemy groszek. Kiedy po wlaniu ostatniej chochelki, bulion zostanie praktycznie całkowicie wchłonięty, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i ser. Mieszamy i zostawiamy na około 2 minuty. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

21 komentarzy :

  1. Wprost uwielbiam risotto i w lipcu, w czasie największego upału, też miałam na nie wielką ochotę, więc nie było rady;D Twoje wygląda na przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra z ciebie prawie-zona, bez dwoch zdan - takie poswiecenie jest godne podziwu :) A risotto wyglada znakomicie (choc ja osobiscie wole, kiedy jest bardziej "papkowate" - ale wtedy juz nie wychodzi tak ladnie na zdjeciach...)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię risotto, ale faktycznie stanie nad kuchenką w takie upały to wątpliwa przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinko! pyszne risotto! takie lekkie i ozreźwiające.
    a co do Twojego pytania - można by bardziej rozbić kategorie na tagi, składniki. łatwiej się szuka.
    a może dodaj wyszukiwarkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko- zarówno tagi, jak i wyszukiwarka są już na blogu od dawna

      Usuń
  5. Pycha, lubię takie lekkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonałe na upalny dzień, podobnie jak sałatka, którą ostatnio robiliśmy. Jednak maleńki dodatek cytryny (skórki czy soku) czy lemonki diametralnie zmienia odbiór potrawy w gorące dni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie risotto. I chyba jutro je wreszcie zrobię :) A że uwielbiam groszek, to Twoje risotto będzie moją inspiracją :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie to bardzo pyszne danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako pysznie, super podane!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam risotto pod każdą postacią, a takie zielone to w 100%.

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie lekkie, letnie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie dania, szczególnie w letnie dni sprawdzają się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lekko, prosto i smacznie. Pięknie wygląda!
    Tak jak Karmel-itka napisała, że możesz dodać tagi po prawej stronie. Jako dodatkowy sposób wyszukiwania. Wyszukiwarkę masz, więc chyba nie ma problemu :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię prostotę i minimalizm, szczególnie w kuchni ;) Pysznie się prezentuje Twoje risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. PYsznie wygląda, proste, smaczne i jak pięknie się prezentuje! Jeszcze szczerze powiedziawszy nie robiłam risotto ale najwyższy czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też ostatnio risotto chodzi mi po głowie:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  17. Hehe jak Połówek sobie zażyczył to cóż poradzić:)) Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Malwinko,
    Bardzo mi się podoba Twoje risotto! Prezentuje się na 5+.

    Pozdrawiam już prawie weekendowo,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  19. Tego też chętnie spróbuję. Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.