piątek, 10 sierpnia 2012

Papryka faszerowana po marokańsku

Papryka faszerowana po marokańsku

Papryka faszerowana po marokańsku

Dziś rozpoczyna się akcja Mopsika- Warzywa psiankowate. Z tej okazji razem z Mopsikiem, Maggie i Pelą przygotowaliśmy potrawy z wykorzystaniem warzyw psiankowatych. Ja postawiłam na paprykę, która kusiła mnie ostatnio pięknymi barwami i kształtami na ryneczku (wynikiem tego kuszenia było zakupienie nadmiernej jej ilości). Kupiłam także paprykę białą, najmniej chyba docenianą. Nie wygląda zbyt pięknie, nie zachwyca też smakiem na surowo, idealnie za to nadaje się do faszerowania i zapiekania. 

Papryka faszerowana po marokańsku


PAPRYKA FASZEROWANA PO MAROKAŃSKU 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 podłużne białe papryki, przekrojone wzdłuż na pół i oczyszczone
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 mały por, drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 150 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała rzodkiew, obrana, pokrojona w kostkę
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cayenne
  • do podania: sos ziołowo-jogurtowy
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i bakłażana, rzepę, smażymy dalej 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni łączymy z ryżem, dodajemy ciecierzycę, żurawinę, cayenne, kmin, kolendrę, oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 z termoobiegiem). Każdą połówkę papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy do naczynia centymetrową warstwę wody. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. 
Do farszu możemy dodać pokruszony kozi ser. 


Papryka faszerowana po marokańsku



SOS ZIOŁOWO-JOGURTOWY

Składniki:
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka listków oregano
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

16 komentarzy :

  1. Magda FA: Przepis i zdjęcia wyglądają tak dobrze, że to chyba bedzie pierwsze danie, które zrobię po powrocie z urlopu :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bialej jeszcze nie probowalam, nie wydaje mi sie tez, bym widziala ja w jakims sklepie. Najbardziej chyba lubie czerwona. Zupelnie sie nie dziwie, ze tak cie skusila :) Mnie teraz kusi ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, że uwielbiam marokańskie smaki - muszę zrobić tę papryczkę! Dziękuję za wspólną inaugurację akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się - a jeszcze ten sos! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze zapoznać się z kuchnią marokańską, bo niedługo odwiedzę ten kraj :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna Malwina jak zawsze zaskakuje światowym przepisem :)
    Wygląda smakowicie. Może zaskocze taka papryką moje koleżanki wegetarianki na kolejnym babskim party ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niebanalny sposób faszerowania papryki. Przyprawy dobrane idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie! i zgadzam się, papryka biała jest mało doceniania, a jest naprawdę pyszna i bardzo aromatyczna. Ja na przykład tylko z takiej robię leczo :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. według mnie ta biała papryczka najlepsza jest właśnie do faszerowania:) wyczarowałaś znakomite danie

    OdpowiedzUsuń
  10. Białe papryki są wyjątkowo smaczne. Nadziewane smakują rewelacyjnie. U nas również pojawią się w weekend. Ciekawe nadzienie proponujesz :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. super przepis! na pewno wykorzystam - ja bardzo lubię białe papryki.

    OdpowiedzUsuń
  12. "Psiankowate" to za dobrze nie brzmi, ale jak się spojrzy na Twoje danie to już nic przeciwko nazwie się nie ma :-) Zdecydowanie aromaty takie jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. lubie faszerowane warzywa ;) ta papryka bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.