poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Orzechowe ciasto ze śliwkami

Orzechowe ciasto ze śliwkami

Orzechowe ciasto ze śliwkami

Dzisiejsze ciasto jest moją propozycją w aktualnej edycji Weekendowej Cukierni. W oryginale było to migdałowe ciasto z rabarbarem, ja zrobiłam je w wersji orzechowej, a rabarbar zastąpiłam śliwkami. Efekt był niezwykle smaczny. Robiłam już to ciasto w bardzo wielu wersjach i za każdym razem było przepyszne. Serdecznie Wam polecam!

Razem ze mną ciasto upiekły Maggie i Gula. 

Orzechowe ciasto ze śliwkami


ORZECHOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]
  • ok. 250 śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo: 40 g zmielonych orzechów włoskich, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie:  kruszonka*

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Mąkę mieszamy z orzechami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi orzechami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem trzcinowym. Ciasto możemy posypać kruszonką. 
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.

* kruszonka orzechowa: 60 g mąki, 60 g zmielonych orzechów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami). 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
I

30 komentarzy :

  1. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajniutkie letnie ciasto:) w wersji orzechowej chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta ze śliwkami więc sądzę że i to bym polubiła, muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ech patrzę, podziwiam i wzdycham, niestety tylko do monitora.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda uroczo, jak babcina drożdżówka z dzieciństwa! szkalnka mleka i mogę podróżować w czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam ochotę spróbować :)
    Szana

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszeę ja upeic jakieś ciacho, no;)

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba po raz pierwszy spotkałam się z tonką, nie wiem co to ale zaraz wygugluję. Ciekawy jest też ten dodatek amaretto. No a orzechowe ciasta są przepyszne. Sezon śliwkowy bardzo dobrze wykorzystujesz. Pozdrawiam ciepło i wieczornie.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. niezłe :) wygląda pysznie! a gdzie dodane do akcji na durszlaku?

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne połączenie smaków z letnimi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się prezentuje i z pewnością też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo apetyczne, orzechy ze śliwką super połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. orzechy lubię ,śliwki też ,więc ciasto będzie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też często nie trzymam się szablonów bo lubię coś zmienić, a potem się dziwię, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam bo to takie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto bardzo smacznie wygląda. Piekne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm pysznie wygląda:) Fajne zestawienie śliwek i orzechów:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ty zawsze wykombinujesz coś innego, ale bardzo apetycznego. Super.

    OdpowiedzUsuń
  19. Aromatyczne ciasto, przypomniałaś mi że chyba pora rozejrzeć się za śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajne ciasto, ładnie wygląda i to połączenie...Może i ja spróbuję weekendowej cukierni? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Połaczenie śliwek i orzechów, yhm... co tu dużo pisać. Piękne i smakowicie wyglądające ciasto :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada oblednie, ze sliwkami tez na pewno zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super wygląda, zabieram się za jego zrobienie już długo i jakoś mi nie wychodzi...:(

    OdpowiedzUsuń
  24. zastanawiałam się nad dołączeniem do akcji, ale miałam już kilka ciast z migdałami. A tu proszę, orzechowe. Mogłam zagadać, bo widzę, że moja propozycja orzechowa z brzoskwiniami by się nadała. Twoja propozycja wygląda pysznie :) uwielbiam takie domowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wczoraj wieczorem piekłam to ciacho, ale w wersji migdałowej z rabarbarem. Genialnie pyszne :) Bardzo Ci dziękuję, za wygrzebanie tego przepisu, bo jestem już pewna, że to obłędne ciacho (pewnie też w innych kombinacjach smakowych), zrobię jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadło Ci do gustu;) Zarówno z orzechami, jak i migdałami jest świetne!

      Usuń
  26. Ciasto właśnie dochodzi do siebie, póki co pachnie powalająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.