czwartek, 16 sierpnia 2012

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Uwielbiam crumble za to, że jest tak proste w przygotowaniu i do tego pyszne. Wystarczy przygotować ulubione owoce i kruszonkę i wszystko zapiec. Po kilkudziesięciu minutach mamy przepyszny deser. Do tego lody w ulubionym smaku. Czego chcieć więcej?

Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

CRUMBLE ŚLIWKOWE Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ I KARDAMONEM

Składniki (na 8 porcji):
[przepis własny]
  • 600 g śliwek, wypestkowanych, przekrojonych na pół
  • szczypta kardamonu
  • orzechowa kruszonka: 60 g zimnego masła, 60 g brązowego cukru, 120 g zmielonych orzechów włoskich (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
  • opcjonalnie: cukier do posypania śliwek (jeśli są mało słodkie)
W kokilkach umieszczamy śliwki, posypujemy je kardamonem (możemy dodać także po szczypcie mielonego imbiru). Jeśli śliwki są mało słodkie, posypujemy je dodatkowo brązowym cukrem. Na śliwkach rozkładamy kruszonkę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy z ulubionymi lodami.


Crumble śliwkowe z orzechową kruszonką i kardamonem

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

37 komentarzy :

  1. Cudnie to wygląda. :) Orzechowa kruszonka do mnie przemawia. To chyba idealny deser w czasie mojego ulubionego śliwkowego sezonu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna kruszonka:) I do tego kardamon. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham crumble!! Jestem w zasadzie uzależniona od tego deseru:-) Za każdym razem staram się go jakoś dodatkowo uatrakcyjnić, zwłaszcza kruszonkę, dziękuję za pomysł z orzechami! Lecę po śliwki:-) Natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. tak wszelkie kruszonki są cudne! a w planach mam właśnie taką ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie śliwki i kruszonka z crumble to idealne połączenie :) a tu jeszcze kardamon, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wygląda, lubię śliwki w takiej postaci, ciekawi mnie ten kardamon. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja kocham crumble! u mnie ostatnio tez śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. MMMM uwielbiam crumble choćby na śniadanko, i jeszcze chmurka serka śmietankowego <33

    OdpowiedzUsuń
  9. Czego chcieć więcej? Gałki lodów ;) i widzę, że na zdjęciu jest :)
    Uwielbiam crumble i robię za każdym razem gdy przychodzi sezon na nowe owoce. Ten dodatek orzechów bardzo ciekawy, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam crumble, jest proste i szybkie. Zwykle robię z jabłkami, rabarbarem czy truskawkami, z gałką muszkatołową, cynamonem... Twoja wersja jest dla mnie zupełnie nowym objawieniem :) Crumblowych doświadczeń ciąg dalszy, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja. Ja właśnie w weekend pierwszy raz robiłam crumble (z brzoskwiniami) i stwierdzam, że to rewelacyjny pomysł. Słodkie nie zostaje, bo jest go mało, smakuje, bo jakże miała by nie smakować sama kruszonka z owocami, robi się w 10 minut. Same plusy. Twoje oczywiście piękne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwinko,

    chyba nie ma nic lepszego od sezonowego crumble. Też mam je w planach na najbliższe dni, tylko w nieco innej odsłonie :) Twoje z orzechami włoskimi musiało być wyśmienite!

    Serdeczności,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten klejący sok ze śliwek wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzechowa kruszonka chodzi za mną od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha! Jedna taka kokilka i nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba :) No moze oprocz waniliowych lodow do kompletu :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam crumble, z każdymi sezonowymi owocami po kolei ;) orzechowa kruszonka brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. śliwkowe crumble! zrobiłaś mi na nie wieeeelką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Omnomnom... śliweczki, orzeszki i lody ;) proste i smaczne. Ja jeszcze crumble nie robiłam, ale pora się zabrać ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też uwielbiam crumble!:)
    Jest w planach na najbliższe dni, a patent na orzechową kruszonkę bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Śliwkowe crumble jest chyba moim ulubionym! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiemu crumble nie można się oprzeć, oj nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. ja niestety śliwek ogrodowych nie doczekałam, ale mam nadzieję odbić to sobie w przyszłym roku, a już na pewno w postaci takiego crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  23. za każdym razem jak to widzę z kruszonką to mi ślinka cieknie, ale nigdy nie próbowałam. Póki co jem oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. crumble na pewno smaczne , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  25. Crumble to jest zawsze swietny pomysl na deser.Twoje wyglada rewelacyjnie.Ja robie z gruszkami,jablkami i suszonymi borowkami,a kruszonka z orzechami wloskimi-pychotka!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetyczny i bardzo smaczny wygląd - aż chce się je schrupać :)
    A na zdjęciu wygląda jak na żywo aż chce się to zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Crumble to chyba najlepsza rzecz na świecie. Idealna jako deser :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Że też ja jeszcze tego nie robiłam... takie przeoczenie, dzięki za pysznie wyglądającą inspirację deserową :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam owoce pod kruszonką, a Twoje wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda niesamowicie :-) Masz śliczne kokilki! pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  31. I czy można chcieć czegoś więcej? Sam widok jest już zachęcający. Takie crumble śliwkowe są prawdziwą ucztą dla podniebienia! Mała rzecz a cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. o matko kochana, jakie pyszności *.*

    OdpowiedzUsuń
  33. To fakt, wiecej nie trzeba - crumble + lody i jestem szczesliwym czlowiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  34. lubimy, gdy jest dużo kruszonki :))

    OdpowiedzUsuń
  35. O tak-dobry pomysł na niedzielny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.