wtorek, 21 sierpnia 2012

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Dziś ekspresowy pomysł na makaron. Makaron ze szpinakowym pesto, fetą i pomidorkami okazał się   świetnym pomysłem. Do pesto dodałam większą ilość czosnku, przez co jest bardzo wyraziste. Uwielbiam jego zielony kolor. Do tego pomidorki z cieplarni Mamy. Prawdziwa kwintesencja lata.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

CRESTE DI GALLO W SZPINAKOWYM PESTO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu creste di gallo (lub innego drobnego)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek pesto ze szpinaku (przepis poniżej)
  • ser feta do posypania
  • dobrej jakości oliwa do skropienia dania
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pomidory i smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i kilka łyżek pesto, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez minutę. Rozkładamy na 4 talerze, posypujemy pokruszoną fetą i kropimy oliwą. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

PESTO ZE SZPINAKU

Składniki:
[przepis własny]
  • szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/8 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/8 szklanki startego parmezanu
  • około 1/4 szklanki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W kielichu blendera umieszczamy posiekany szpinak, ząbki czosnku, parmezan, słonecznik, dodajemy połowę oliwy i miksujemy na gładką masę. Wlewamy stopniowo pozostałą oliwę i miksujemy do osiągnięcia preferowanej konsystencji. Jeśli pesto będzie dla Was zbyt gęste, dodajcie większą ilość oliwy. Do tego pesto można użyć oliwy smakowej, np. z bazylią, cytrynowej lub z dodatkiem chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce. 


Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

27 komentarzy :

  1. Takie proste, a takie pyszne! Domowe pesto rzadzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)) Chyba sobie zrobię niebawem na kolacje, bo akurat zaopatrzyłam się w pomidorki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na pesto ze szpinaku :) Do wypróbowania jeśli upoluję gdzieś świeży szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł z pesto ze szpinaku. Jakoś zwykłe aż tak mi nie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj ja też uwielbiam takie makarony!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam makarony z pesto, domyslam sie tego boskiego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słowo "ekspresowy"i upały doskonale do siebie pasują. Ja nie dodam czosnku do pesto, bo mam jeszcze sporo pesto z czosnku niedźwiedziego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby nic, a wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam makaron pod każdą postacią, ale z pesto w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem uzależniona od szpinakowego pesto! gdy tylko dorwę ładne liście od razu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwinko, normalnie się głodna przez Ciebie robię!

    OdpowiedzUsuń
  12. O, jaki pyszny maaronik :) W sam az dla mnie :)) A pesto wyglada oblednie...

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Od niedawna przekonałam się do pesto , więc myslę ,że Twoja propozycja bardzo by mi smakowała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pesto szpinakowe obłędne:-) Ciągle się tylko przymierzam, ale szpinak nigdy nie doczeka;-)Smaże go z czosnkiem i śmietaną. Muszę spróbować Twojego:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham makaron z pesto, domowe nie ma sobie równych !
    pyszny, szybki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowicie wygląda ;) Pesto szpinakowego jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w upalne dni :)Twoje pesto wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Malwinko,

    Pesto ze szpinaku to jest coś, czego jeszcze nie próbowałam, a mam wielką ochotę :)
    Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja właśnie robię kolejną partię tego pesto. Do tego jest niedrogie;)

      Usuń
  19. naprawdę ekspresowy i bardzo smaczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jacie pesto ze szpinaku. Uwielbiam szpinak, jutro skorzystam z Twojego pomysłu, bo aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ze szpinaku? Już to lubię ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Zostało mi pesto z piadiny ;) więc znalazłam "ujście" dla reszty w tym daniu. Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Twoj przepis jest "orgia zmyslow" Serdecznie polecam wszystkim-wyprobowalem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.