wtorek, 21 sierpnia 2012

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Dziś ekspresowy pomysł na makaron. Makaron ze szpinakowym pesto, fetą i pomidorkami okazał się   świetnym pomysłem. Do pesto dodałam większą ilość czosnku, przez co jest bardzo wyraziste. Uwielbiam jego zielony kolor. Do tego pomidorki z cieplarni Mamy. Prawdziwa kwintesencja lata.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

CRESTE DI GALLO W SZPINAKOWYM PESTO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu creste di gallo (lub innego drobnego)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek pesto ze szpinaku (przepis poniżej)
  • ser feta do posypania
  • dobrej jakości oliwa do skropienia dania
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pomidory i smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i kilka łyżek pesto, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez minutę. Rozkładamy na 4 talerze, posypujemy pokruszoną fetą i kropimy oliwą. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

PESTO ZE SZPINAKU

Składniki:
[przepis własny]
  • szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/8 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/8 szklanki startego parmezanu
  • około 1/4 szklanki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W kielichu blendera umieszczamy posiekany szpinak, ząbki czosnku, parmezan, słonecznik, dodajemy połowę oliwy i miksujemy na gładką masę. Wlewamy stopniowo pozostałą oliwę i miksujemy do osiągnięcia preferowanej konsystencji. Jeśli pesto będzie dla Was zbyt gęste, dodajcie większą ilość oliwy. Do tego pesto można użyć oliwy smakowej, np. z bazylią, cytrynowej lub z dodatkiem chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce. 


Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

27 komentarzy :

  1. Takie proste, a takie pyszne! Domowe pesto rzadzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)) Chyba sobie zrobię niebawem na kolacje, bo akurat zaopatrzyłam się w pomidorki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na pesto ze szpinaku :) Do wypróbowania jeśli upoluję gdzieś świeży szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł z pesto ze szpinaku. Jakoś zwykłe aż tak mi nie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj ja też uwielbiam takie makarony!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam makarony z pesto, domyslam sie tego boskiego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słowo "ekspresowy"i upały doskonale do siebie pasują. Ja nie dodam czosnku do pesto, bo mam jeszcze sporo pesto z czosnku niedźwiedziego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby nic, a wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam makaron pod każdą postacią, ale z pesto w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem uzależniona od szpinakowego pesto! gdy tylko dorwę ładne liście od razu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Malwinko, normalnie się głodna przez Ciebie robię!

    OdpowiedzUsuń
  12. O, jaki pyszny maaronik :) W sam az dla mnie :)) A pesto wyglada oblednie...

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Od niedawna przekonałam się do pesto , więc myslę ,że Twoja propozycja bardzo by mi smakowała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pesto szpinakowe obłędne:-) Ciągle się tylko przymierzam, ale szpinak nigdy nie doczeka;-)Smaże go z czosnkiem i śmietaną. Muszę spróbować Twojego:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham makaron z pesto, domowe nie ma sobie równych !
    pyszny, szybki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale smakowicie wygląda ;) Pesto szpinakowego jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w upalne dni :)Twoje pesto wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Malwinko,

    Pesto ze szpinaku to jest coś, czego jeszcze nie próbowałam, a mam wielką ochotę :)
    Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja właśnie robię kolejną partię tego pesto. Do tego jest niedrogie;)

      Usuń
  19. naprawdę ekspresowy i bardzo smaczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jacie pesto ze szpinaku. Uwielbiam szpinak, jutro skorzystam z Twojego pomysłu, bo aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ze szpinaku? Już to lubię ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Zostało mi pesto z piadiny ;) więc znalazłam "ujście" dla reszty w tym daniu. Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Twoj przepis jest "orgia zmyslow" Serdecznie polecam wszystkim-wyprobowalem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.