środa, 8 sierpnia 2012

Chocolate fudge cake

Chocolate fudge cake


Chocolate fudge cake

To ciasto pokochał mój Połówek. Robiłam je już trzykrotnie i na pewno nie raz jeszcze powtórzę. Prezentuje je Wam w takiej wersji, jak podawał oryginalny przepis. O wiele bardziej przypadło jednak domownikom do gustu, kiedy było przełożone bitą śmietaną i letnimi owocami. Jeśli jesteście czekoladoholikami, to na pewno jest to ciasto, które pokochacie. Upiekłam je razem z Irenką i Andrzejem w ramach wyprawy z Widelcem przez Australię i Oceanię. 


Chocolate fudge cake

CHOCOLATE FUDGE CAKE (AUSTRALIA)

Składniki (na tortownicę 20-22 cm):
[źródło]
  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 220 g cukru (w oryginale 375 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 180 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • sos- 250 ml kremówki*, 200 g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą. Masło, cukier i ekstrakt ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Przestudzoną masę czekoladową stopniowo dodajemy do ciasta, miksujemy. W 2-3 turach dodajemy na zmianę mleko i mąkę, za każdym razem dobrze wszystko miksując. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (150 stopni bez termoobiegu) i pieczemy przez 1 godzinę 15 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. 
Przygotowujemy sos- kremówkę podgrzewamy doprowadzając ją prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Ciasto podajemy z sosem czekoladowym i prażonymi orzechami.

*jeśli chcecie, by sos był rzadszy, użyjcie kremówki 30 %. By otrzymać gęstszą polewę, należy sięgnąć po kremówkę 36 %. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

Chocolate fudge cake


35 komentarzy :

  1. Jak już Ci wspominałem nam to ciasto najbardziej smakowało, kiedy posmarowaliśmy je sosem, posypaliśmy orzechami, a później schłodziliśmy do momentu aż masa sosowo - orzechowa stężała.
    Planujemy niedługo powtórzyć ten wypiek, więc może spróbujemy wersji z owocami, kto wie?;-)
    Dzięki za fajny przepis i wspólne pieczenie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała wypróbować także i Wasz sposób. Ale to dopiero jesienią, póki co cieszymy się sezonowymi owocami;)
      Również dziękuję za kolejne wspólne pichcenie!

      Usuń
  2. to ciasto zdecydowanie dla mojego brata ...
    pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada doskonale! Mozna sie w nich zakochac od pierwszego wejrzenia..ze o pierwszym kesie nie wspomne :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinko,
    piękne ciasto. Nigdy takiego nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, ale sądząc po składnikach jest wyborne!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. ja już po fakturze widze, że przypadłoby mi do gustu, nie tylko za sprawą czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda wspaniale. Duża dawka czekolady, której nigdy za wiele :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho rewelacyjne i pewnie mi też przypadłoby do gustu przełożone bitą śmietaną i z dodatkiem owocków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. trzykrotnie, więc musi być przepyszne! rzadko kiedy wraca się tyle razy do ciasta, skoro jest tyle innych do skosztowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyglada oblednie pysznie i nie wadpie w to, ze smakuje inaczej! Narobilas mi ochoty na takie ciacho ;-)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaka ilość czekolady!:) myślę, że jak tek czekolady jest tyle, to i mój połówek pokochałby to ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe! Myślałam że będzie bardzo ciężkie a myliłam się. Mój tata ( pospolity czekoholik ) będzie zachwycony szczególnie jak przełoże to ciastą masą czekoladową :p

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekoladowe więc dla czekoladoholika jak ja:) Ma fajna konsystencję!

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne czekoladowe ciasto :) może nawet by zaspokoiło na jakiś czas apetyt na słodkie mojego chłopaka;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie. Świetne fotki. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe. Myślę, że rzeczywiście przekładane czymś może być lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Mi podoba się i wersja soute i przekładane! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie:)
    Dziękuję za wizytę na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakby miał kto jeść o takie ciasta robiłabym codziennie:)
    Ale taka cała brytfanna to dla mnie jednak troche za dużoxD:)
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na pierwszy rzut oka wygląda po prostu jak murzynek, ale jak tak człowiek patrzy to zaczyna dostawać coraz większego ślinotoku ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie piękne! Jestem pewna, że mnie też by posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  21. Już je pokochałam:) Od pierwszego spojrzenia na zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Co za czekoladowe cudo, dla mnie idealne! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wirtualnie dosiadam się do stołu i proszę o talerzyk z kawałkiem tych cudownych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Imponujący. Ach, uwielbiam takie 'gęste' i konkretne ciasta, rażące czekoladowościami z każdej strony. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniały.... mi smakowałby w każdej postaci! przełożony kremem lub nie, nieistotne, ważne że czekoladowy :)) pięknie wyrósł!!

    OdpowiedzUsuń
  26. aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  27. lubię takie czekoladowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  28. wygląda bardzo rozkosznie. nie dziwię się więc, że i Połówek tajemniczy, pokochał je bez pamięci. też bym pewnie takim uczuciem obdarzyła Twoje ciastko, jak go spróbuję ;]

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne ! Pysznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zakochałam się w nim, a moje dzieciaki by oszalały! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  31. Jako czekoladoholik zapisuję do wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto zrobione ! Pychota pychota i jeszcze raz pychota :) Dziękuje za przepis smak rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało. Jest naprawdę świetne;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.