niedziela, 22 lipca 2012

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym


Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym


Jakiś czas temu zamroziłam porcję ananasa i postanowiłam wykorzystać go w jakimś azjatyckim daniu. To trzeci przepis na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym na moim blogu. Jest chyba najprostszy ze wszystkich, dodatkowo zawiera łatwo dostępne składniki. Schab najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kotletów. W takiej formie będzie on na pewno miłą odmianą dla domowników. Oczywiście, o ile lubią orientalne smaki. 

WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g schabu
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • kilka mini kolb kukurydzy
  • szklanka świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę 
  • 1 duży pomidor
  • sos: szklanka wody, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki pieprzu (wszystkie składniki dokładnie łączymy)
Schab kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Oprószamy go lekko solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5 minut. Dodajemy szalotkę, czosnek, imbir i chili, smażymy dalej 30 sekund. Wrzucamy marchew i paprykę, smażymy 3 minuty. Dodajemy obranego i posiekanego pomidora, smażymy 2 minuty. Dodajemy ananasa i kolby, wlewamy sos, podgrzewamy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem. 
Świeżego ananasa możemy zastąpić konserwowym, z kolei ocet ryżowy, octem winnym. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

24 komentarze :

  1. OoO muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i znów kalejdoskop smaków i zapachów na talerzu ;))

    A tak przy okazji,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie, ale obecnie cierpię na chroniczny brak czasu;(

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
    To jedno z ulubionych dań mojego K.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mini kukurydze skąd wzięłaś? Czy to są konserwowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, puszkowane, w zalewie z dodatkiem soli;)

      Usuń
  5. uwielbiam te mini kolby kukurydzy! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pieknie wyglada .. zaraz oblize monitor!!!
    uwielbiam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne danie, które działa niesamowicie na moje kubki smakowe! Świetnie się prezentuje i zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite, bardzo lubię dodatek ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta kukurydza wygląda obłędnie! Muszę niebawetm wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo chętnie spróbowałabym tego dania, ale nie ścierpię schabu. Taki uraz z dzieciństwa. Ale chyba mogę zastąpić go piersią z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, otrzymasz smacznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym;)

      Usuń
  11. Podoba mi sie prostota tego przepisu! Moze sprobuje i przy okazji przekonam sie do polaczenia miesa ze slodkawymi dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko! Jakie bombastyczne są te mini kukurydze :) Zaraz popędzę sobie takie kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i teraz mam na nią przeogromną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne kolory są na tym talerzu :) Patrząc na takie danie człowiek od razu robi się głody :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam te mini kukurydze ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. a mogłabym do tego dania zastosować polędwiczki wieprzowe?

    OdpowiedzUsuń
  17. a wieprzowinka gumiasta i bez smaku, trzeba było dodać duuuużo przypraw, żeby sos miał wyrazisty smak. poza tym spoko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ją przeciągniesz i będziesz smażyć na zbyt małym ogniu, to i gumiasta będzie :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.