czwartek, 26 lipca 2012

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Produktami, które najszybciej znikają w mojej kuchni, są ryż i makarony. Można z nich przygotować wiele bardzo różnorodnych dań. Z ryżu najczęściej przyrządzam pilaw bądź wykorzystuję go do dań z kuchni azjatyckiej. Dziś postanowiłam ugotować risotto z dodatkiem groszku i selera naciowego. Połówek za selerem zbytnio nie przepada (chyba, że jest to seler korzeniowy), jednak w tej potrawie zupełnie mu nie przeszkadzał. Kto wie, być może przekona się do tego warzywa?

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

RISOTTO Z SELEREM, GROSZKIEM I ROZMARYNEM (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy Ev
  • szklanka wytrawnego białego wina (lub półwytrawnego)*
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • 8 plastrów gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 150 g mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
  • sól i pieprz do smaku
Obrywamy igiełki rozmarynu i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Dolewamy łyżkę oliwy, wrzucamy seler, posiekany drobno czosnek i szalotki. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ryż, smażymy minutę mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy, aż ryż prawie całkowicie je wchłonie. Dodajemy rozmaryn, świeżo zmielony pieprz i wlewamy chochelkę ciepłego bulionu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną chochelkę. Po około 15 minutach dodajemy groszek. Kiedy po wlaniu ostatniej chochelki bulionu, zostanie on wchłonięty, wyłączamy gaz pod patelnią. Dodajemy masło i starty ser, mieszamy, aż się rozpuszczą i połączą z ryżem. 

*wino powinno być w temperaturze pokojowej

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

26 komentarzy :

  1. Już wiem co dziś mam na obiadek! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie. Bardzo fajny przepis.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie! Moje smaki....:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwi, risotto to był dobry wybór:) A boczuś prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z selerem, szalotkami i groszkiem to moje ukochane risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię risotto i mimo, że ktoś może powiedzieć, że robienie risotto jest upierdliwe, bo trzeba stać przy kuchence, mieszać i dolewać bulionu, to chyba właśnie za to je najbardziej lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a może to nielubiane warzywo zostało zdominowane przez pyszny ryż i zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja taki ładny rozmaryn poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam risotto! Na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale robisz apetyt! W Chorwacji risotto nie leżało nawet obok risotta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, u mnie tez ryz i makaron schodza jak woda. A z tym selerem to chyba jakas meska przypadlosc: moj Mezczyzna tez nie lubi (chyba, ze w czyms zmiksowanym - wtedy nawet nie zauwaza ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też nie przepadam za selerem, ale w myślę, że w takim daniu zupełnie by mi nie przeszkadzał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała propozycja na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie jadłam risotto. Mama kiedyś robiła je często, ale byłam wyjątkowo wybrednym dzieciakiem i nigdy go nawet nie spróbowałam :) Uwielbiam ryż, więc chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, takie risotto to ja rozumiem :D U mnie w domu jest tyle makaronu, że mam wrażenie, że nigdy go nie ubywa :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Przecudowne zdjęcia, przecudowne smaki! Na pewno bedę zaglądać i czerpać inspiracje do nowych dań :) Mogę zapytać jak do nas trafiłaś? www.tasteandsound.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam risotto :) A twoje wygada bardzo smacznie. Też czasem robię podobne, ale bez boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za pomoc :-) w sumie dopiero raczkuję jeśli chodzi o blogspota, stąd te niedoskonałości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz miała jakieś problemy lub pytania, pisz do mnie na maila (jest w zakładce kontakt)

      Usuń
  19. Akurat dziś u siebie szukałam zielonego groszku na targu i zapadł się pod ziemię. A jeszcze niedawno był i się pojawiał gdzieniegdzie.
    Cóż...może jeszcze dorwę a wtedy zrobię makaron z zielonym groszkiem i gotowanym kurczakiem.
    Smaka mi narobiłaś.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  20. dlatego ja zawsze na zakupach uzupełniam szafkę o jakiś nowy makaron czy ryż - u mnie też idą jak woda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kocham risotto :D weszlakie

    OdpowiedzUsuń
  22. Musze przyznać,że to bardzo odważna wersja risotto. Seler + rozmaryn- to dwa zdecydowane smaki, ale pewnie dodatek groszku i boczku je równoważy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Niedługa pora obiadowa, dlatego takie Risotto świetnie nadawałoby się do zjedzenia ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.